Hatalmas pofonba futott bele az Orbán-kormány, többé nem úszhatja meg a felelősségvállalást

2018. március 17., 18:58

Szerző:

Magyarországot élesen elítélő határozatot hozott az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága – derül ki a Népszava cikkéből. A 47 európai ország alkotta szervezet döntéshozó testülete – amely az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítéletek végrehajtását is ellenőrzi – azt kifogásolja, hogy Magyarország miatt a perek elhúzódnak, a kártérítésről szóló ítéletek nyomán pedig nem fizetnek időben az érintetteknek.

Fotó: Európa Tanács honlapja

Magyarország – hangzik a miniszteri bizottság március 15-én kelt határozata – április 30-ig kapott időt egy menetrend kialakítására és arra, hogyan kíván megfelelni az eljárások kezelésére vonatkozó nemzetközi előírásoknak. Ezután a magyar hatóságoknak havonta tájékoztatniuk kell a jogalkotási folyamat fejleményeiről a testületet, amely folyamatosan ellenőrizi majd, hogy Magyarország teljesítette-e a kötelezettségvállalásait.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága mély aggodalmának ad hangot, amiért a magyar hatósági jelzések és a bizottság többszöri felszólítása ellenére az egyik ügyben, a Gazsó György v. Magyarország ügyben másfél évvel az eredeti határidő lejárta után semmiféle kézzelfogható jele nincs az előrelépésnek. Ebben az ügyben az Emberi Jogok Európai Bírósága már a 2015. október 16-án jogerőre emelkedett vezető ítéletében megállapította, hogy a magyar jogrendszer nem biztosít hatékony jogorvoslati lehetőséget az ésszerű időn túli eljárások kezelésére.

Az Orbán-kormány nem először húzza ki a gyufát az Európa Tanácsnál. Február közepén Nils Muižnieks, a szervezet emberi jogi főbiztosa adott hangot az aggályainak, amiért a Stop Soros művésznevű törvénycsomag nem felel meg a nemzetközi emberi jogi normáknak, és szólította fel az Orbán-kormányt, hogy tartózkodjon a külföldről támogatott nem kormányzati szervezetek – köztük a migráció területén tevékenykedők – megbüntetésétől, megbélyegzésétől.