Hatalmas lebőgés lett, 12,3 milliós veszteségnél jár Orbán Viktor felcsúti kisvasútja

2018. augusztus 29., 11:43

Szerző:

A felcsúti kisvasút 2016. április 30-án indult el első útjára. A helyi stadiontól az alcsútdobozi arborétumig közlekedő járatra 2017. január 20-ig átlagosan napi 113 jegyet adtak el, és 7 napon utasok nélkül jártak a vonatok. 2016. április végi indulása óta 2017. június végéig még így is totális bukás lett belőle

4,1 millió forint veszteséget termelt a felcsúti kisvasút.

De van friss adat is. A kisvasutat üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA), arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy 2017. július 1. és 2018. június 30. között a jegyeladásból 17,8 millió forint bevétel származott, a működtetés viszont 26 millió forintba került.

Tehát 8,2 millió forint veszteséget termelt ebben az időszakban a kisvasút. Ez pont a duplája annak a 4,1 millió forint mínusznak, amennyit a működése első 14 hónapjában hozott össze a járat.

Fotó: Fotó: Kökényesi Gábor

És ez azt jelenti, hogy 2016. április 30-i indulása óta 2018. június végéig összesen 12,3 millió forint veszteséget termelt a miniszterelnök kedvenc magyarországi vasútvonala.

2017. július 1. és 2018. június 30. között 31 898 jegyet adtak el, a legtöbb jegy, 1500 2017. december 2-án, a háromnapos Mikulás-ünnepség középső napján fogyott. Viszont

idén májusban és júniusban összesen 10 napon utasok nélkül jártak a vonatok.

A számokhoz a FUNA az alábbi kiegészítést fűzte: „A bevétel és a kiadások közötti különbséget az általa kapott adományokból fedezi [az alapítvány]. Általánosságban megállapítható, hogy a kisvasúti személyszállítás nem tartozik a legnyereségesebb  ágazatokhoz. Megtérülése csak hosszabb távon képzelhető el.”

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.