Hatalmas bankot építenek fel Mészáros Lőrincnek, az OTP riválisa lesz

2018. június 14., 10:25

Szerző:

Orbán Viktor régi álma, hogy az OTP mellett egy másik, hozzá közelebb álló tulajdonosi kör által irányított lakossági bankot hozzon létre. A jelek szerint a kormány valóban dolgozik egy állami hátszelű bank létrehozásán, amelyben Mészáros Lőrinc cége is fontos szerepet kap – írja a 24.hu saját értesülései alapján.

Banki körökben már a választások előtt is valószínűsítették a bank létrehozását. Ez részben kényszer is, mivel a három éve állami tulajdonba vett Budapest Bankot (BB) az Orbán-kormánynak értékesítenie kell az erről szóló kötelezettségvállalásai miatt. A portál úgy tudja, hogy megindult most az ügyben a mozgás.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Korábban úgy tűnt, hogy a BB-t és a Mészáros Lőrinchez és Matolcsy Györgyhöz közeli MKB Bankkal és a takarékszövetkezetekkel gyúrhatják egybe, most viszont úgy néz ki, a pénzintézet a takarékszövetkezetek integrációja után létrehozott Takarékbankon alapulhat. 

Erre utal legalábbis, hogy a Mészáros-birodalom központi tulajdonosi cége, az Opus Global Zrt. a napokban felvette igazgatósági tagjai közé Vida Józsefet, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

A 24.hu azt írja, még az áprilisi országgyűlési választás előtt az összes regionális takarékszövetkezet vezetőjének titokban kellett elköteleznie magát egy új, OTP-konkurens lakossági bank létrehozása mellett, és arra kérték őket, hogy támogassák a saját pozícióikat is veszélyeztető összeolvadást. 

A 12 takarékszövetkezet topvezetőinek titoktartási kötelezettség mellett kellett nyilatkozatot tenniük arról, hogy a következő hónapokban minden tőlük telhetőt megtesznek a projekt sikeréért. 

A 24.hu értesüléseit hivatalosan nem erősítették meg.

 

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.