Hárommilliárdért vette meg a Miniszterelnökség a Lukács Cukrászda épületét, Gulyás Gergely nem sokallja az 1,2 milliós négyzetméterárat

2018. augusztus 21., 15:25

Szerző:

Csaknem hárommilliárd forintért adta el a magyar államnak a svéd milliárdos Olsson családhoz tartozó Stena Property Kft. az Andrássy út 70-es szám alatt álló ingatlant, amelynek utcafrontján 2008-ban még a százéves Lukács Cukrászda üzemelt – írja a 24.hu.

A cukrászda bezárása után a helyiség üresen állt, és szép lassan eltűntek a 3000 négyzetméteres épület bérlői is, amivel a cég bevételei 100 millió forintról kevesebb mint 2 millióra apadtak.

A Stena tavaly év végén értékbecslést készíttetett a házról, amit a cég 2017-es éves beszámolójában így foglaltak össze: „az értékbecslő által készített kimutatás alapján az épület piaci értéke 2017. 12. 31-én 5 300 000 euró”. Az ingatlan értéke az év elején tehát körülbelül 1,7 milliárd forint körül mozoghatott. Néhány hónappal később viszont már 9 millió euróért (mintegy 2,9 milliárd forintért) adták el.

Fotó: irodahaz.info

A magasabb árban a Stena az OTP ingtalancégével, az Inga Kettő Kft.-vel állapodott meg, a vevő mégis a Miniszterelnökség lett. Ez pedig úgy történhetett, hogy január óta az Andrássy út 70. is rajta volt azon a listán, amelynek tételeire az Orbán-kormány örökségvédelmi elővásárlási jogot adott az államnak.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az eladó miután megállapodott egy vevőjelölttel, bejelenti a tervezett adásvételt a Miniszterelnökségnek, ahol eldöntik, hogy a vevőjelölt által elfogadott áron beelőznek-e, és megvásárolják-e állami tulajdonba az ingatlant.

Mint megírtuk, ez történt a Malév-székház esetében is, amit a magyar állam 2,6 milliárd forintért vásárolt meg, miközben az ingatlan 2017-es könyv szerinti értéke csak 678 millió forint. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke feljelentést is tett az ügyben különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés vétsége miatt. (Ebben az esetben azonban a könyv szerinti érték messze volt a piaci értéktől.)

Tóth Bertalan most is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen Polt Péter legfőbb ügyésznél, szintén hűtlen kezelés miatt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint viszont az 1,2 millió forint körüli négyzetméter ár egyáltalán nem nevezhető kiugróan magasnak.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.