Három nagyon kínos kérdéssel hozták zavarba Orbánt

2018. június 28., 19:04

Szerző:

Orbán Viktor éppen Brüsszelben van a migrációval foglalkozó EU-csúcson. (Ott oktatta demokráciára Európát.) Amikor kimozdul Magyarországról, nem tudják olyan hermetikusan elzárni az újságírók elől, mint itthon, így néha valódi kérdéseket is fel lehet tenni neki. Ezt történt most Brüsszelben is, amikor Pablo Perez nevű spanyol újságíró férkőzött a közelébe. (Perez Twitter-bejegyzését a 24.hu szúrta ki.)

A beszélgetés magyarul:

– Miért beszél migránsinvázióról, amikor alig érkeznek migránsok Magyarországra?

– Jöjjön le a magyar határra, nézze meg.

– Voltam a magyar határon, nincs ott senki.

– Mert van határ.

– De akkor miért beszél invázióról?

– Az inváziót meg kell állítani. A megállításhoz erős határok kellenek.

A kérdés azért lehet kellemetlen Orbánnak, mert tényleg alig-alig érkezik valaki a határhoz, így a dupla kerítésnek nincs kit megállítania. Május 29. és június 27. között például a rendőrség adatai szerint összesen 23 migránst fogtak el a határon, egész 2017-ben pedig 300 menekültkérelmet adtak itt.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.