Harmincezer kft. szűnhet meg

2017. május 18. 15:31

Pénzbírság vagy kényszertörlés várhat azokra a korlátolt felelősségű társaságokra, amelyek a törvényi előírás ellenére a mai napig sem emelték hárommillió forintra a jegyzett tőkéjüket.

Az országban 28 600 korlátolt felelősségű társaságnak továbbra sem éri el a hárommillió forintot a jegyzett tőkéje – tudta meg a Világgazdaság az Opten céginformációs igazgatójától.

2014-ben lépett hatályba az új polgári törvénykönyv, amely a korábbi szabályozással ellentétben már nem ötszázezres, hanem hárommilliós törzstőkét ír elő a kft.-k számára. A vállalkozásoknak március 15-ig kellett volna teljesíteniük az új szabályozásban foglalt feltételeket. 2016 elején még százezer érintett cég volt, 2017 elején pedig már csak hatvanezer.

A cégbíróság százezer forinttól tízmillió forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki azokra a vállalkozásokra, amelyek nem hajtották végre a törzstőkeemelést. A mintegy harmincezer érintett kft. között vannak olyanok, akik elfelejtették vagy elkéstek, de feltehetően akadnak köztük magukra hagyott cégek is. Utóbbiak nem fognak reagálni a cégbírósági felszólításokra sem, így ezekben az esetekben elindulnak majd a kényszertörlések.