Hangosan kinevették Orbán Viktort, aki azt mondta, semmiféle kampány nem volt Jean-Claude Juncker ellen

2019. március 21., 05:48

Szerző:

Szerdán a Fidesz felfüggesztésével ért véget az Európai Néppárt brüsszeli küldöttgyűlése, amely után Orbán Viktor kiállt egy angol nyelvű sajtótájékoztatóra, és azt mondta:

– Semmiféle kampányunk nem volt Jean-Claude Juncker ellen.

A teremben erre kitört a hangos nevetés, valaki még azt is bekiabálta, hogy a magyar miniszterelnök hazudik, március 15. előtt legalábbis egész Magyarország tele volt azokkal a plakátokkal, amelyek közül egyet a lenti felvételen lehet látni. A 444 önálló videót szentelt a sajtótájékoztató e jelenetének.

Fotó: Merész Márton

Orbán Viktor a sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy ez csak egy információs kampány volt. Korábban egyébként ő maga és Szijjártó Péter is elismerte hogy választási kampány folyik, ami nem mellesleg azt jelenti, hogy a Fidesz közpénzből kampányol.

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az Európai Néppárt 13 tagpártja azz EU-ellenes magyarországi plakátkampány miatt a Fidesz kizárását kezdeményezte a konzervatív pártcsaládból. Ebből lett végül Angela Merkel német kancellár pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak  (CDU) a sugallatára felfüggesztés, amelyet a szerdai brüsszeli küldöttgyűlésen hatalmas többséggel, 190 szavazattal 3 ellenében fogadtak el.

Orbán Viktor nem először lép rá hasonló aknára. 2018. szeptember 11-én a Sargentini-jelentésről zóló szavazást felvezető EP-vitában úgy nyilatkozott:

– Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk.

A miniszterelnököt akkor is kinevették.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.