Hadházy a betekintési tortúra után állítja: irtózatosan nagy kamunak tűnik a nemzeti konzultáció

Micsoda meglepetés: nem annyi van, nem úgy van, s nem is biztonságos a konzultációs válaszívek feldolgozása. Minderre a kormány válasza: Soros György, migráns, kvóta.

2017. november 24., 07:03

Szerző:

Egy hónapos küzdelem után végül bejuttatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda Hadházy Ákos és Szél Bernadett LMP-s képviselőket a nemzeti konzultációk gyűjtő- és tárolóhelyszíneire – tudta meg a 24.hu. A portál volt az, amely eredetileg is megírta, az LMP társelnökei még október közepén keresték meg a Rogán Antal vezette kabinetirodát. Hadházy akkor annyit tudott meg, hogy:

a kérdőivek a Magyar Postához, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt.-hez és a Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.-hez kerülnek.

Végül kedd estére kapott engedélyt, hogy egy szoros menetrendet követve megtekintheti a leveleket, de azzal a kikötéssel, hogy újságírók nem mehetnek vele. Hadházy és Szél ott voltak a megbeszélt időpontokon és helyeken, először a NISZ VIII. kerületi érkeztető központjába, az Orczy térre mentek. Itt mindössze 15 percük volt, hogy belepillantsanak a konténerekben tárolt papírokra. Hadházyt – elmondása szerint – legalább fél tucatnyian kísérték, köztük a propagandatárca egyik munkatársa. Ám kérdéseire senki nem tudott válaszolni. 

Szél Bernadett és Hadházy Ákos a betekintés után
Fotó: Fotó: Szél Bernadett Facebook-oldala

A szoros időpontok miatt egyből indultak is Zuglóba, ahol csomagátvizsgálóval nézhették meg az újabb adagot. „A Rogán-minisztériumban azt gondolták, hogy helikopterrel fogunk járni” – jegyezte meg viccesen a politikus. A harmadik helyszín a Kopint-Datorg Blaha Lujza téri épülete volt.

Hadházy szerint tapasztalataik alapján „irtózatosan nagy kamunak tűnik” az egész konzultációsdi.

Beszélt ugyanis a technikai személyzet tagjaival minden helyszínen, s ők közölték vele, hogy semmilyen nyilvántartást, még egy kockás füzetet sem vezetnek a beérkező levelekről, csak valamiféle biztonsági ellenőrzés van.

Az LMP-s képviselő becslései szerint az első helyen 400 ezer, a másodikon kevesebb (itt nem tudott konkrét számot mondani), a harmadik helyszínen pedig 250 ezer körüli levelet kaptak. Ezzel viszont megdőlni látszik a kormányzati kommunikáció, azaz az a bizonyos rekordmennyiségű visszaküldött konzultációs ívről szóló állítások.

A Fidesz, úgy tűnik, összezavarodott az LMP akciójától, ugyanis a 24.hu szerint az alábbi közleménnyel reagáltak az iratokba betekintő akcióra:

„Botrányos fellépésével az LMP nem csak azokat sérti meg, akik a konzultáció lebonyolításában részt vesznek, hanem azt a több mint 1 millió 700 ezer embert is, aki már kitöltötte a konzultációs ívet. Mivel Brüsszelben elkezdték a Soros-terv végrehajtását, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy minden magyar ember elmondhassa a véleményét erről.” 

Sőt, reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ is az LMP-s betekintésre: „Miközben az LMP Soros megrendelését teljesítve támogatja és megszavazza a betelepítési kvótaprogramot, meg akarják akadályozni, hogy a magyarok erről elmondják a véleményüket.”

Valójában nagy kérdés, mi sérhet itt bárkit, hiszen az LMP éppen arra volt kíváncsi, hogy a konzultációs ívek rendben, szabályosan érkeznek-e be és kerülnek feldolgozásra. A helyzet pikantériája, hogy mint azt Hadházyval a helyszíneken közölték: az íveket hétvégente három műszakban dolgozzák fel. Nyolcórás munkaidővel számolva így percenként legalább 150 kérdőívvel kellene végezniük, kérdés, vajon hányan dolgoznak ezen, ha bárminemű nyilvántartás vezetésére nem jut kapacitás.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.