Ha Semjén igazat mond, sok millióval tartozik a NAV-nak

2018. április 23., 11:12

Szerző:

Sehogy nem jöhet ki jól Semjén Zsolt a svédországi helikopteres rénszarvas-vadászatból (bár úgyis megvédik a kellemetlen közvetkezményektől). Egyértelművé vált ugyanis, hogy a védekezése alapján több milliós illetéket kellett volna fizetnie, amit elmulasztott.

A miniszterelnök-helyettes arra hivatkozott, hogy az állami megbízásokkal rendesen kitömött baráti vállalkozó, Farkas József nem politikusi, hanem vadászi minőségében fizette a kiruccanásokat. (Szerinte ezért sem kellett volna beírni a vagyonnyilatkozatába és ezért nem vonatkozik az esetre az a törvény, mely szerint képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el az egyhavi tiszteletdíjánál értékesebb ajándékot.) Csakhogy ha magánszemélytől magánszemélynek adott ajándékok voltak az összesen 20-25 milliós költségű vadászatok, akkor viszont 18 százalékos illetéket kellett volna fizetnie utána – mondta az Indexnek  Deák Dániel egyetemi tanár, nemzetközi adójogi szakértő. 

Az illetéket akkor nem kell megfizetni, ha a két magánszemély egymás egyenes ági rokona, illetve ha az ajándék (tehát a vadászatokért járó készpénz) átadása külföldön történt. Csakhogy ez egy roppant valószínűtlen forgatókönyv. 

Egy húszmilliós ajándék illetéke 3,6 millió forint, egy 25 milliósé 4,5 millió. Az ajándékozás tényét Semjénnek kellett volna bejelentenie a NAV-nak.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője egyelőre hiábavalónak tűnő küzdelmet folytat Hargitai Jánossal, a mentelmi bizottság KDNP-s elnökével az ügyben. Hargitai ugyanis saját hatáskörben, eljárás megindítása nélkül utasította el a TI kezdeményezését a vagyonnyilatkozati eljárás megindítására.

Több körös levélváltás után Ligeti az illetékfizetési kötelezettségre is felhívta Hargitai figyelmét, és emlékeztette, hogy nem kellene átsiklania annak vizsgálata fölött sem, hogy vajon maga Farkas, vagy valamelyik cége fizette-e Semjén vadászatát.Ha ugyanis cég állta a számlát, akkor szja-t kellene fizetni az ajándék után és a vagyonnyilatkozatban be kellett volna vallani. Az addig pár napon belül reagáló Hargitai erre a levélre közel két hete nem válaszol.

Lehetséges tehát, hogy Semjén Zsolt elfogadhatta a 20-25 millió forintot érő vadászatokat, és azokat tényleg nem kellett feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában. Viszont akkor kénytelen lesz kifizetni a sokmilliós illetéket, azok kamatait, meg esetleg némi bírságot is

– összegez az Index.

A TI egyébként a NAV-nál és az ORFK-nál is tett bejelentést. A NAV adótitokra hivatkozott, az ORFK Semjén mentelmi joga miatt az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította.

Update: A NAV szerint Semjén semmivel nem tartozik

A NAV állítja: Semjén jogszerűen nem fizetett illetéket a vadászatok után, ugyanis az adóhatóság közlése szerint „a szolgáltatás ajándékozása nem illetékköteles, mivel az kívül esik az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény ún. tárgyi hatályán". Az ajándék tárgya csak akkor pénz, ha az ajándékozott azt kapja meg ténylegesen (készpénzben vagy magyar bankszámlájára). 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.