Gyurcsány nyugtat: nem akar miniszterelnök lenni, csak az MSZP-t zabálnák fel, hisz ez a politikai racionalitás

2017. november 29., 07:14

Szerző:

Nem vállalna vezető szerepet Gyurcsány Ferenc, ha pártja, a Demokratikus Koalíció netán kormányra kerülne. Ez esetben a volt kormányfő még a frakcióvezetőséget sem vállalná, egyszerű frakciótag lenne, míg ellenzékben azért elvállalná a frakcióvezetést. „Sokszor elmondtam, hogy a remélt győzelem esetén sem kívánok kormányon működni, nem kívánom nehezíteni a jövendő demokratikus kormány miniszterelnökének a dolgát” – mondta a Népszavának adott interjúban a Demokratikus Koalíció örökös elnöke.

Gyurcsány Ferenc jól megtervezett taktikája a folyamatos „alkalmazkodás”

Gyurcsány szerint a DK-ban egyre többen vannak, akik nem akarnak közös listát az MSZP-vel. Ehhez még azt is hozzátette, hogy „nem ismer egyetlen demokratikus ellenzéki pártot sem, amely az MSZP-vel közös listán szeretne indulni”. A kérdésre, hogy az-e a céljuk, hogy felzabálják az elődpártjukat, a volt kormányfő úgy cáfol, hogy lényegében elismer:

„Nincs ilyen szándék. Úgy viselkedünk, ahogyan egy politikai pártnak viselkednie kell."

Ráadásul Gyurcsány szerint „korrekt az erősödő DK igénye, hogy amikor a két párt támogatottsági aránya nagyjából 45-50 százalék az MSZP javára, akkor azokban a nagyvárosokban, ahol két választókerület van – ilyen Szeged, Pécs, Győr –, ott az egyikben az MSZP, a másikban vagy a DK, vagy az Együtt–Párbeszéd indíthasson jelöltet. Ez fair igény, különösen, ha elfogadjuk, hogy az MSZP mondja meg, a két körzet közül melyikben akar indulni. Csongrádban a két, nekünk legkedvezőbb körzet a szegedi. Nehezen belátható, hogy egy olyan párt, amely a demokratikus ellenzéki szavazatoknak legfeljebb a felét birtokolja, miért gondolja azt, hogy mindkettő neki jár. Szerintem egyikünknek sem jár semmi. Újpestet nem tudom kommentálni, nem ismerem sem a helyi MSZP-szervezetet, sem a pártból kilépett Horváth Imrét. A fővárosban ma az MSZP-nek nyolc képviselője van, nekünk egy. A támogatottságot tekintve nyilván nem tartható ez az arány. Belátom, hogy az MSZP-nek nem könnyű ezt a helyzetet kezelni, de nem cáfolható az igényünk, hogy Budapesten is a választói támogatottsággal arányos legyen a képviselet.”

Ugyanakkor arra a felvetésre, hogy mi van akkor, ha most megállapodnak a 106 közös egyéni jelöltben, pontosabban a körzetek szétosztásában, majd pedig tovább esik az MSZP és erősödik a DK, a DK elnöke azt mondta: 

„Ha megállapodunk, és én úgy látom, hogy mindenki erre törekszik, akkor a DK nem érdekelt abban, hogy a lezárt vitát újra megnyissuk. Végképp nem vagyunk érdekeltek abban, hogy az MSZP-nek további gondokat okozzunk."

Mindezek után még közölte, hogy a DK programjának összefoglaló üzenete az, hogy „összehozzák Magyarországot”.

2024. április 18., 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 18., 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.