Gyurcsány Ferenc elégtételt akar venni Orbán Viktoron

2018. március 27., 20:26

Szerző:

– Az elmúlt 28 év legfontosabb választása következik, mert jó időre eldől, hogy Magyarország visszakerül-e a történelem főutcájára vagy menetel a történelem zsákutcája felé – idézte az MTI a DK elnökét, aki kedden a pártja választókörzeti jelöltje, Oláh György mellett kampányolt Budapest VII. kerületében egy lakossági fórumon. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, nem szabad játszani a történelemmel, mert az erősebb az önmaga politikai muszklijait mutogató miniszterelnöknél és a kormányfő támogatóinál is. Ő azt javasolta a kormányfőnek, hogy kérje el egy ötödikes gyerek Európa-térképét, és nézze meg, hogy miért nincs más lehetősége Magyarországnak, mint csatlakozni az európai főáramhoz. Az európai főáram a szabadságot, a demokráciát, a polgári életet és a békét jelenti. Vagy Európa vagy Orbán, vagy az élet vagy a semmibe való hullás, ez a választás tétje - fejtette ki a politikus. – Ma nem az szolgálja a haza érdekét, hogy ez a végtelenül romlott, velejéig korrupt, a népet lenéző és semmibe vevő hatalom fennmaradjon, amelyik háborús retorikával (...) szakítja szét az országot - jelentette ki. A mostani hatalom a tisztességes, hazafias, demokratikus Magyarország legnagyobb ellenfele – mondta, hozzátéve, nem Soros György az ellenfél, hanem Orbán Viktor.

Gyurcsány Ferenc szerint az újkereszténnyé váló miniszterelnök „új szentháromsága” az, hogy Soros, menekültek, Brüsszel, ezzel viszont semmilyen, a magyar választókat érdemben érintő kérdésre nem ad választ. Gondolatmenetét azzal folytatta, hogy a jelenlegi kormányfő lenézi a választókat, mert nem mondta el, hogy mit akar Magyarországgal tenni, ha győz az április 8-i parlamenti választásokon. Hangsúlyozta, a Fidesz az egyetlen párt, amelyik nem készített választási programot, pedig Magyarországnak világos, végigvitt programokra van szüksége.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, nem állítja, hogy a demokratikus ellenzék választási győzelme után minden jobb lesz, de azt igen, hogy az új kormány nem fogja „átnevelőtábornak” tekinteni az országot és nem csak az lesz magyar, aki egyetért velük. Orbán Viktor március 15-i beszédére utalva kijelentette, nem a miniszterelnöknek kell elégtétellel fenyegetnie, hanem „nekünk” kell elégtételt venni mindazért, amit csinált ezzel az országgal. Saját korábbi kormányzásáról azt mondta, hogy az nem volt hibátlan, de megpróbálták változásokat elindítani az oktatásban, az egészségügyben. Politikailag vereséget szenvedtek, de morálisan végig igazuk volt – vélekedett.

Ezt azzal folytatta, hogy Magyarország nem a jobboldalé, de nem is a baloldalé, hanem közös. A jobboldal egyelőre sem erkölcsi, sem politikai értelemben nem igazolta, hogy képes gyarapítani az országot, és békét, nyugalmat tud teremteni. A jobboldal lemond az ország jelentős részéről, ez viszont nem egyszerűen a miniszterelnöki eskü megszegése, ez alávaló emberi magatartás mindenki részéről – érvelt. A baloldal esetleges közös kormányzását úgy jellemezte, hogy a koalíció jó, mert megteremti a párbeszéd kultúráját. Nem arra kell törekedni, hogy ne legyen koalíció a kormányban, hanem arra, hogy legyen koalíció az országgal és az országban - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, „iszonyatos erő” van a kormányváltók mögött, a politikusoknak pedig az a dolguk, hogy érvényt szerezzenek a népakaratnak és leváltsák a kormányt. A Jobbikkal való együttműködést viszont azzal utasította el, hogy a hatalom nem minden. Ha feláldozzák a kultúrát, az erkölcsöt, akkor abba a bűnbe eshetnek, amivel a jelenleg hatalmon lévőket vádolják - indokolta érvelését.  A Jobbik egy részének az a szándéka, hogy pártjukat mérsékeltté és jobbközéppé formálják – folytatta, leszögezve, egyelőre viszont nem tudja elfelejteni, hogy a Jobbik vezetői pár éve még „bizonyos magyar társadalmi csoportok túlszaporodása miatti aggodalmukban” kémiai kasztrálást helyeztek kilátásba. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, elhiszi, hogy ma már nem ezt gondolják, de aki két-három év alatt ekkora utat tesz meg, az mekkorát tehet meg a következő két vagy három évben. A politikus ezért azt javasolta a választóknak, hogy ne egyszerűen a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, hanem a legesélyesebb demokratikus ellenzéki jelöltre szavazzanak. Egy kérdésre – amelyről már a hvg.hu ír – úgy válaszolt, kizártnak tartja, hogy a Jobbik az első vagy a második politikai erő legyen Magyarországon.

A lakossági fórumon – amelyen fellépett Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök és belügyminiszter is – a hallgatóság megtöltötte a termet.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.