Bravúros rendőrségi magyarázat: a Deák téri masírozás nem tartozott a gyülekezési törvény hatálya alá

2020. május 29., 20:04

Szerző:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint nem tartozott a gyülekezési törvény hatálya alá a Deák téri késelés okán tartott csütörtöki demonstráció a Dohány utcában, majd a Deák Ferenc téren, mert azokat nem jelentették be - derült ki a BRFK által 168 Órának küldött válaszaiból. 

Május 28-án az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai épülete elé szervezett, a rendőrség által korábban betiltott politikai gyűlés helyszínéről, illetve annak közvetlen közeléből viszont hat embert állítottak elő egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése miatt, mert náluk a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat találtak.

A rendőrség a Dohány utcai gyűléssel összefüggésben 34 embert jelentett fel szabálysértés miatt - írták a válaszban.

Aznap este fél 10-kor a rendőrség a Nyugati térről két embert csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak miatt előállított, mert négy férfit bántalmaztak, akik közül az egyik könnyen megsérült.

 

 

Arra a kérdésre, hogy miért nem oszlatták fel az ORÖ elleni demonstrációt, amit korábban betiltottak, azt válaszolták:

"Tájékoztatjuk, hogy a Dohány utcai rendezvény megtartására vonatkozó bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra nem érkezett. Bejelentés nélkül a gyülekezési hatóságnak tiltó határozat meghozatalára jogi lehetősége nem volt."

Arra a kérdésre, hogy korábban a Hadházy Ákos és Szél Bernadett által szervezett dudálós tüntetéseket miért oszlatták fel, míg a Deák térit nem, ezt írták:

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság, mint gyülekezési hatóság valamennyi Budapest közigazgatási területén megtartott, a Gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlés esetén, azonos módon jár el, a veszélyhelyzetben mint különleges jogrendben hatályos intézkedések figyelembevételével."

Próbáljuk meg értelmezn a rendőrség válaszát: korábban a járványhelyzetre hivatkozva megtiltották a Deák téri késelések miatt a Dohány utcába tervezett megmozdulást, akkor azt mondták, a tervezett rendezvény a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősül.

Amikor azonban a szervezők bejelentették, hogy mégis meg fogják tartani a megmozdulást, utána már úgy értelmezték, hogy a megmozdulás nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá.

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.