Gyanúsan nagy kölcsönt kapott az új fejlesztési miniszter fia

2018. május 8., 16:51

Szerző:

Múlt héten derült ki, hogy a negyedik Orbán-kormány új fejlesztési miniszterének, Bártfai-Mager Andrea lakásán több száz cégből álló hálózat központja működött, az ingatlanba mintegy hatvan vállalkozás volt bejegyezve. Még az ügyet felderítő G7 cikkének megjelentetésének napján valaki eltávolította az új miniszter nevét egy másik, de a lakáshoz közeli rózsadombi lakópark kaputelefonjáról – derül ki a G7 újabb cikkéből.

Szinte az összes bejegyzett vállalkozás Bártfai-Mager Andrea  volt férjéhez, Balogh Sándorhoz kötődött. Amint azt mi is megírtuk, a cégbirodalom több száz millió forint kárt okozott a magyar államnak, mivel az oda bejegyzett vállalkozások többsége megszűnt vagy elköltözött. Volt olyan társaság, ami abba a rózsadombi ingatlanba költözött át, ahonnan eltüntették a ma hivatalba lépő miniszter nevét.

Bártfai-Mager Andrea
Fotó: kormany.hu

Van azonban még egy furcsaság, a közös fiuk tulajdonában lévő Globofood Kft. tavaly év végén nagy összegű, 189 milliós kölcsönt kapott az egyik legjelentősebb takarékszövetkezettől. A 26 éves férfi cégét 2014-ben alapították, és három év alatt összesen 12 millió forint bevétele volt. Vagyona 2016 végén még úgy sem érte el a 3,5 millió forintot, hogy már ekkor jelentős részesedése volt egy nagyobb vendéglátó cégben is.

A Globofood tavaly decemberben mégis aláírhatta a 189 millió forintos hitelszerződést a B3 Takarékkal. A kölcsön fedezetét két olyan lakás hasznosításából származó bevétel adja, amely a rózsadombi lakóparkban fekszik, vagyis nem az ingatlanok, hanem a bérbeadásukból származó bevétel a hitel fedezete. A lakások az Erste Bank tulajdonában vannak.

A portál megkérdezett banki szakértőket arról, hogy mennyire életszerű egy olyan ingatlan bérleti díjára ekkora hitelt kapni, amely nincs is a kérelmező tulajdonában. A szakértők többsége szerint semennyire, mert a hitel mögött nincs fedezet. Az egyik szakértő szerint elképzelhető, hogy más cégeket is bevontak az ügyletbe. 

Ráadásul a Globofood egy olyan szektortól kapta a kölcsönt, amelyet a kormányzat részéről éppen Bártfai-Mager Andrea felügyelete alá tartzozott. Az új miniszter ugyanis korábban, 2016 júliusától a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosként a takarékok integrációjáért is felelt. A G7 megkérdezte Bártfai-Mager Andreát, mennyire érzi visszatetszőnek, hogy az általa felügyelt szektor egyik meghatározó szereplője ilyen jelentős hitelt nyújt egyik rokonának, de azt írta, hogy ehhez nincs köze.

A B3 Takarék Szövetkezet 2015-ben jött létre tíz takarékszövetkezet egyesülésével, és az ország legnagyobb takarékja lett. Vida József akkori elnök-ügyvezető azóta már a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, az Index szerint Mészáros Lőrinc bizalmi embere, és a B3 és a Takarékbank mellett az FHB is az ő befolyása alatt áll.

A portál megkereste az érintetteket az ügyben. A Globofood nem válaszolt, az Erste és a B3 Takarék üzleti és banktitokra hivatkozik, Bártfai-Mager Andrea csak annyit írt, hogy magáncégek üzleti döntéseihez nincs köze, „egy hitelügylet maga banktitkot képez, erről csak az érintett magánszereplők nyilatkozhatnak”. Balogh Sándor múlt héten kiadott egy közleményt, amiben azt írja, hogy volt feleségével semmilyen üzleti viszonyban nincsenek egymással, Bártfai-Mager lakásának használatáért nem fizetett, az ott folytatott „gazdasági tevékenységének” semmi köze nincs Bártfai-Magerhez, erről neki nem is volt tudomása.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.