Gulyás Gergelynek nem jutott jobb eszébe: sorosozással vágott vissza Soros Györgynek

A dollármilliárdos üzletember "frontális támadásaként" értékelte a Fidesz frakcióvezetője, hogy hónapok után Soros ma megtörte a csendet az őt kárhoztató kampányt cáfolva.

2017. november 20., 16:33

Szerző:

Soros György frontális támadást indított Magyarország ellen – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint. A kormánypárti politikus arra reagált, hogy Soros György a Financial Times című brit gazdasági napilap online kiadásán megjelent interjúban egyebek mellett arról beszélt: a magyar kormány által indított kampány szándékosan félremagyarázza az ő nézeteit. Továbbá Soros – a 168 Órához is eljuttatott – nyilatkozatában tételesen cáfolta a kormány nemzeti konzultációs kérdőívének állításait.

Gulyás a nyilatkozatot úgy kommentálta: eddig azt tapasztalták, hogy Soros György az általa támogatott szervezeteken, az Európai Parlamenten, brüsszeli szövetségesein és alapítványain keresztül támadta a magyar kormányt és Magyarországot, de most személyesen is beszállt a küzdelembe. 

Soros György a nemzeti konzultációt támadva vádaskodik, fenyeget és rágalmakat fogalmaz meg – állította a Fidesz frakcióvezetője.

Gulyás Gergely nem változtatott a Fidesz-retorikán
Fotó: Kovalovszky Dániel

Fenyegetésekről, és rágalmakról ugyanakkor a Soros-nyilatkozatokban szó sem volt. Valójában a magyar származású üzletember a Financial Times-nak adott interjújában arról beszélt Orbán megváltozott, „egy rendszerellenes lázadóból egy maffiaállam vezetője” lett. Soros ugyanis félti azokat a civil szervezeteket, amelyeket az alapítványa támogat, miután Orbán Viktor korábban bejelentette, hogy a magyar titkosszolgálatok vizsgálni fogják ezeket. „Nem maradhattam többé csendben, mert attól félek, hogy a titkosszolgálati nyomozás azt jelenti, hogy nemcsak a szervezeteket, hanem azoknak a vezetőit egyénileg is üldözni fogják” – mondta Soros a lapnak.

Eközben, mint megírtuk, Németh Szilárd Fidesz-alelnök a parlamentben úgy nyilatkozott, hogy „az EU után maga Soros György is kitöltötte a nemzeti konzultációs ívet” és „kapásból letagadta” a konzultációs íven szereplő elképzeléseit. Felszólalása közben Szél Bernadett és Hadházy Ákos két lapra kiírta, hogy "Hazudik".

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára is felszólalt a parlamentben. Dömötör Csaba szerint most már az Európai Parlament hivatalos álláspontjának tekinthetőek a múlt héten elfogadott tervek, a felsőlétszám-korlát nélküli kötelező elosztási eljárás.

Valójában azonban erről szó sincs, az EP a menedékkérők igazságosabb elosztását célzó dublini szabályok reformjának tárgyalásáról döntött a múlt héten. A tervek szerint a jövőben nem az a tagállam lenne automatikusan a felelős a kérelem elbírálásáért, ahová a menedékkérő megérkezik Európában – ehelyett a menedékkérőket automatikusan szétosztanák, ami kizárólag a menekültügyi eljárások lefolytatásának kötelezettségét jelentené. Az uniós képviselők szerint úgy helyes, ha a szabályokat be nem tartó tagállamok azt kockáztatják, hogy kevesebb EU-s forráshoz férnek hozzá.

Mindez tehát korántsem jelenti azt, amit a kormányzati kommunikáció harsog, hogy az EU ezzel "végrehajtja a Soros-tervet", s kötelező kvóták lesznek "illegális migránsok letelepítésére". Ráadásul még csak nem is uniós szintű döntésről van szó. Valójában bármiféle uniós jogszabályról a tagállami miniszterelnökök és államfők által alkotott Európai Tanácsnak kellene döntenie.

A kormányoldal természetesen nemcsak az uniós kvóta ügyében csúsztat, éppen ezért Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítvány tisztázó kampányba kezdett az üzletember személyét, menekültügyi álláspontját, valamint a támogatott szervezetek tevékenységét érintő hazugságok erőteljes cáfolataként.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.