Gulyás Gergely szerint a bevándorláspárti erők bosszúja a Sargentini-jelentés

2018. augusztus 31., 10:52

Szerző:

A kormány áttekintette a Sargentini-jelentést és az ezzel kapcsolatos európai eseményekre is felkészült. Az az álláspontunk, hogy ez a jelentés az utolsó elkeseredett kísérlete az Európai Parlament bevándorláspárti vezetésének, hogy a bevándorlás ellen elsőként fellépő Magyarországot megbüntessék – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hálásak is lehetnek az e jelentésről való szeptember 11-12-i szavazásért, hiszen ez eldönti, ki az, aki az illegális migrációt támogatja, s ki ellenzi.

Hogy mindezt mire alapozza a kabinet, arról Gulyás nem beszélt. A bevándorláson kívüli témák, amelyeket a jelentés említ, mind mondvacsinált vagy másodlagos problémák, amelyekkel kapcsolatban a magyar kormány az Európai Bizottsággal már más eljárásokban konstruktívan tárgyalt – mondta a miniszter. 

A kabinet szerint tehát csak a bevándorláspárti erők akarnak bosszút állni a magyar kormányon, amely 2015-ben elsőként hangsúlyozta a bevándorlás veszélyeit.

Az Európai Bizottság egyébként Gulyás ismeretei szerint 54 millió eurót kifizet Magyarországnak a határvédelmi intézkedésekre. Ezzel Gulyás szerint elismerik a kerítésépítés jogosságát, s ez fordulatot jelent Európában.

Noha azt nem tette egyértelművé, hogy áll ez logikai láncban a „bevándorláspárti erők bosszújával”, Gulyás elegánsan túl is lépett ezen az ellentmondáson – és idevágó kérdésünkre sem reagált érdemben –, hogy beszámoljon arról:

  • a kormány ülésén áttekintette az iskolakezdés kérdéseit – ennek kapcsán tételes sikerjelentést adott arról, hogy a magyar gyermekeknek a legjobb ma Európában
  • áttekintették a Lánchíd felújítását érintő kérdéseket
  • útfelújítások helyzetét is megtárgyalták, és arra jutottak, hogy az alsóbb rendű úthálózat felújítására forrásokat kell biztosítani, 150 milliárd forintot szánnának a rendkívüli költségvetési alapból jövőre a Magyar Faluprogramra, de ebből erre nem telne, ezért 2019 januárjától inflációarányosan megemelik az útdíjat.

Következnek a kérdések.

Például az ATV-é, amelyiket az érdekelt, mit vár a kormány Orbán Viktor személyes fellépésétől a brüsszeli plenáris vitán. Gulyás Gergely erre nem tudott egyenes választ adni, hiszen szerinte a kormány abban hisz, hogy igaza van, s le kell győzni a bevándorláspárti erőket.

Hogy az ezt az álláspontot előadó Orbán fellépése árt vagy használ Magyarország ügyének, az a miniszter szerint másodlagos.

Gulyás Gergely egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, 

az Orbán-kormány nem kíván az abortusztörvényen változtatni.

A kancelláriaminiszter szerint „önöknek kell eldönteni”, továbbá „a sajtó autonómiájának körébe” tartozik, hogy szükség van-e újságírói kamarára.

„Egy biztos, a sajtóval szemben sajtókamarát nem lehet létrehozni” – mondta Gulyás,

aki a maga részéről jól megvolt enélkül, s szerinte az újságíróknak kellene erről dönteni, egységes álláspontjukkal pedig a kormányhoz fordulni, amely nyitott az erről szóló konzultációra, de nincs saját álláspontja a témában. Egyébként Gulyás nem lát a tömegkommunikáció, a média terén sürgető törvényalkotási feladatot.

Andy Vajna filmügyi kormánybiztos a helyén marad – válaszolta Gulyás Gergely egy erről szóló kérdésre.