Gulyás Gergely örül, amiért a Jobbik együtt szavazott a Fidesz-KDNP-vel

2018. június 21., 10:33

Szerző:

Választási ígéretünk betartásáról volt szó, hiszen a kampányban az átláthatóság és a transzparencia jegyében elmondtuk, hogy milyen szándékaink vannak a bevándorlás megakadályozására – mondta az Országgyűlés tegnapi döntéseiről Gulyás Gergely az általa tartott negyedik kormányinfón. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint alapvetően az eredeti szándék módosítása nélkül, az ország biztonságának garantálása érdekében módosították az alaptörvényt és fogadták el a Stop Soros néven elhíresült törvénycsomagot.

Gulyás a nemzetközi vitákra, nem pedig jogi értelmezésre terelve a szót úgy magyarázta: nem lett volna szükség ilyen törvényeket hoznia a magyar kormánynak, illetve jogalkotónak, ha minden érintett állam betartja a genfi egyezményből következő kötelezettségeit. A tárcavezető erre vezeti ugyanis vissza a menekültek befogadásának elsődleges biztonságos országhoz kötést.

„Úgy gondoljuk, hogy az alkotmány módosítása és a törvénycsomag elfogadása Magyarország biztonságát szolgálja, s alkotmányos szinten akadályozzuk meg a bevándorlást.”

Gulyás örömét fejezte ki, amiért a Jobbik együtt szavazott a Fidesz-KDNP-vel, de arról is beszélt, hogy az ellenzék többsége szerinte továbbra is migráns-, illetve bevándorláspárti, és elárulja a hazáját, illetve nem tanult a választási eredményekből, mivel külföldön, nemzetközi jogi, illetve szövetségesi fórumokon kritizálja a kormány intézkedéseit.

 Nem hozott nagy izgalmat a kormányinfó, Gulyás Gergely a kabinet adópolitikáját dicsérte
Fotó: Biró Marianna

A kancelláriaminiszter ezután a jövő évi adótörvényekről kezdett beszélni, természetesen azt emelve ki: ismét, azaz folytatólagosan adócsökkentésekről, a munkát terhelő adók mérsékléséről lehet beszélni. Szerinte az egyetlen adóemelés a népegészségügyi termékdíjat érinti, azt is csupán a brüsszeli iránymutatások miatt kell növelni bizonyos körben, noha a kormány erre sem adóügyi, hanem egészségügyi intézkedésként tekint.

A cafetéria jövőre tervezett átalakítása kérdésében végleges döntést hozott a kormány – mondta Gulyás, hozzátéve: a kabinet azt szeretné, hogy béremelés formájában adják oda a munkáltatók a forrásokat a dolgozóknak és a belföldi turizmus élénkítése érdekében csak a SZÉP kártya marad meg. Rámutatott, hogy a cafetéria átalakítása témájában a kormány végleges döntést hozott, a most tervezett lépések nem fognak változni a következő hetek vitái során és arra is emlékeztetett, hogy a cafetéria éves kerete nem fog csökkenni, csak annak odaadása módja változik.

„Fontos uniós események között ma a visegrádi országok csúcstalálkozója Budapesten lesz, de az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is idelátogat pénteken, hogy a számunka, továbbá a régiós szövetséges országok számára elfogadhatatlan uniós költségvetési tervről tárgyaljon a V4-es kormányfőkkel."

Megírtuk: ma csúcstalálkozót tartanak Budapesten a visegrádi országok (V4) miniszterelnökei és Sebastian Kurz, Ausztria kancellárja. Ilyen magas rangú vendég még sosem vett részt a V4-ek tanácskozásán, arról nem beszélve, hogy Ausztria, amely két hét múlva átveszi az EU soros elnökségét, kemény programot ismertetett az illegális bevándorlás megakadályozásra. A találkozó egy rendkívül feszült német- és összeurópai politikai helyzetben kerül megrendezésre. Az osztrák kancellár a migránsválság kapcsán meghirdette az „arra hajlandó államok tengelyét”, benne az olasz és a magyar kormánnyal. Valóban, Kurzot ideológiai kötelékek fűzik össze Orbánnal, a német belügyminiszter Seehoferrel és Olaszország új erős emberével, a belügyminiszter Salvinival.

Gulyás azt is ismertette, miért is elfogadhatatlan számukra, hogy az uniós költségvetési terv a migrációra fordítson összegeket, de a határvédelmi kötelezettségekre nem.

Gulyás nem erősítette meg, hogy Orbán Viktor július elején találkozna Angela Merkellel, szerinte is – ahogyan a kormányfő mondta kedden – a meghívó fél dolga a diplomáciai szabályok szerint, hogy megerősítse a sajtóban terjedő találkozó tényét. Ráadásul Gulyás szerint a magyar kormány nem kíván beavatkozni a német belpolitikába, amely az osztrák határon kialakult migránsválság miatt okozott német kormánykoalíciós válságot.

Gulyás kérdésre válaszolva azt mondta, nem minden miniszternek lesz ötmilliós fizetése, majd a miniszterelnök fogja csak az ilyen pénzügyi keretben megállapítani a tárcavezetők béreit, így előfordulhat, hogy gyes miniszterek többet, mások kevesebbet fognak keresni, hiszen a tárcájuk felügyelete alá tartozó háttérintézmények vezetőinek bérét is elérhető majd az illetményük. Gulyás szerint „ez egy vállalható elv”, ráadásul a miniszter többször is megismételte, hogy annak idején, amikor a kormány állami bérplafont vezetett be, akkor „a szocialisták által előidézett államcsőd után voltunk", de most más nyilván sokkal jobb állapotban van az ország.

A miniszter kérdésre azt mondta, nem üdvözli Magyarország kormánya, hogy Donald Trump kivezette az ENSZ emberi jogi szervéből hazáját, de „mi is érzékeljük, hogy az ENSZ-ben az utóbbi időben egyoldalú döntések születnek". A tárcavezető szerint a csütörtöki V4-es találkozó nem válasz arra, hogy Jean-Claude Juncker nem hívta meg a magyar kormány képviselőit az Európai Bizottság által az uniós országoknak rendezett migrációs csúcstalálkozóra. Gulyás ezzel kapcsolatban azt mondta, a Bizottság túllépve valódi hatáskörén politikai szereplőként próbál feltűnni, ami a magyar kormány számára elfogadhatatlan.

A Velencei Bizottság az Európa Tanács tanácsadó testülete, nem társjogalkotó – közölte Gulyás, kiemelve: megköszönve a testület véleményét, de egyértelművé téve, hogy nem kötelesek figyelembe venni. Ráadásul Gulyás szerint a VB álláspontja nem utasítja el élből a büntetőjogi megoldást, van, amiben vita van a testület és a kormány között, de a kabinet álláspontja ebben hajlíthatatlan.

Gulyás a 168 Óra többszöri kérdésére sem árulta el, hogy miféle alkotmányjogi kifogások szerepelnek még a tervezetben, amelyről ugyanakkor holnap dönt a VB, így szerinte „majd akkor nyilvános lesz". A kancelláriaminiszter arra a kérdésükre sem felelt érdemben, hogy lesz-e nemzetközi jogi vizsgálat az alaptörvény-módosítás ügyében is, hiszen a mostani eljárás kizárólag a Stop Soros törvénycsomagra vonatkozott.

A miniszter alá rendelt helyettes államtitkárként Szalay-Bobrovniczky Vince fogja a Nemzeti Együttműködési Alap koordinációját ellátni – erősítette meg kérdésre Gulyás, hogy a korábbi bécsi és helsinki nagykövet feladata lesz helyettes államtitkárként a Miniszterelnökségen a civil szervezetekkel való kapcsolattartás. A Népszava ma írta meg, hogy a diplomatát augusztus 1.-től nevezte ki új posztjára Áder János. A kinevezés már megjelent a június 8.-i Magyar Közlönyben, ebben azonban nem szerepelt az új minisztériumi vezetők reszortja. A Népszava azt írja, egy minisztériumi forrásuk megerősítette, hogy Szalay-Bobrovniczky feladata a civilekkel való foglalkozás-kapcsolattartás lesz.

Gulyás Gergelyt megkérdeztük arról is, hogy a Pintér Sándor szuperjogkörére vonatkozó törvényjavaslat alapján magyarországi médiavállalkozások esetében is korlátozható lesz-e külföldi, az Európai Unión, illetve az Európai Gazdasági Térségen kívüli beruházók befektetése, a miniszter azt megerősítette, hogy Pintér Sándor végzi majd el „a biztonsági vizsgálatokat", de szerinte a médiapiacra ennek a jogszabálynak semmiféle hatása nem lesz, s nem is ez a kormányzati szándék.

A 168 Óra kérdésére Gulyás azt mondta, a kormány nem a kutatási célokba, hanem az akadémiai kutatások forrásának felhasználásába kíván beleszólni. A miniszter szerint egyébként Schmidt Mária lapja nem listázott, hanem tényfeltáró cikket írt, ám a listázás szó miatt annak tartalma érdemben nem is vizsgálható. Gulyás – visszatérve kérdésünkre – azt is mondta, hogy megegyezés-közelinek látja a helyzetet a Magyar Tudományos Akadémia és az innovációs minisztérium vezetője, Palkovics László között, s szerinte a kialakult feszültség, amely a tudomány szabadságát érintően vetett fel komoly kritikákat, hamar rendeződni fog.