Gulyás Gergely érdemi válaszokat nem ad, csak kioktat, szerinte az adófizetőknek egy forintjába sem kerül az Orbán-kormány költözése a Várba

Majd csak a beruházás befejezése után számolnak el.

2018. június 5., 19:38

Szerző:

  • Jelenleg ki, mely kormánytag, illetve állami vezető felügyeli a munkálatokat, s kinek a felelősségi körébe került a költöztetés?
  • Várhatóan mikorra készül el a karmelita kolostor rekonstrukciója, hogyan áll jelenleg az építkezés?
  • Jelenleg milyen munkálatok vannak folyamatban akár a leendő miniszterelnöki hivatal épülete, akár a tervezett látogatóközpont, akár a környék épületrekonstrukciói kapcsán?
  • Hol járnak a költségek: mennyibe került eddig a Karmelita kolostor, illetve a hozzá tartozó épületegyüttes és egyéb az egyéb munkák?
  • Várhatóan mennyibe fog kerülni összesen a kormányzati központ létrehozása (a felújítási munkákkal és a berendezési tárgyakra fordított összeggel együtt)?
  • Hol tartanak jelenleg a munkálatok a Pénzügyminisztérium és a Belügyminisztérium budai Várba költözése kapcsán? Mik a határidők és a költségkorlátok jelenleg? Eddig mennyibe került ezen minisztériumok költözési folyamata – tervezéssel, illetve az egyéb, felmerült költségekkel együtt?

Ezekkel a nem túlságosan bonyolult, valódi közérdeklődésre számot tartó kérdésekkel fordultunk május 28-án a Miniszterelnökséghez (amely eddig a Várba költözés folyamatáért felelt Csepreghy Nándor miniszterhelyettes felügyeletével), továbbá a kormányfő hatáskörébe tartózó ügyekről kommunikáló – vagy épp hallgató – Miniszterelnöki Kabinetirodához. Egyik tárca sem válaszolt, ezért fordultunk kérdéseinkkel közvetlenül a kancelláriaminiszterhez, Gulyás Gergelyhez.

Másfél hete ugyanis éppen Gulyás beszélt arról, „a kormány egy éven belül kivonul az Országházból”, s noha a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait sokan, sokféleképp értelmezték, a korábban grandiózus tervekről és költségektől hangos költözési folyamatról valójában alig tudni valamit, főként az elmúlt hónapokban.

A kormányinfón éppen ezért, noha gyakorlatilag utolsó utániként kaptunk szót, az előzetes kormányzati ígéreteknek megfelelően érdemi válaszokat reméltünk kérdéseinkre. Ezzel szemben Gulyás csak kioktatta a 168 Órát:

„A miniszterelnök nem költözik sehova, hogy ugyanott lakik, ahol eddig, a hivatala hagyja el az Országgyűlést” – igyekezett helyre tenni minket, holott kérdéseink egyértelműen a miniszterelnöki hivatalra vonatkoztak mind írásban, mind pedig szóban.

Gulyás ezután azzal állt elő, hogy szerinte ez helyes terv, hiszen a törvényhozás épületében a hatalmi ágak szétválasztásának elve miatt nincs helye a kormánynak. A karmelita kolostor az év végére lesz olyan állapotban, hogy a miniszterelnök beköltözik – árulta el az egyetlen érdemi információt, arról azonban, hogy a munkálatok milyen folyamata zajlik jelenleg a budai Várban, továbbá, hogy a költségek hol járnak – többszöri kérdésünkre sem válaszolt.

Építőket sehol sem látnak, csak a közpénz szelleme kísért a budai Várban

Annyit árult el, hogy ő mint Miniszterelnökséget vezető miniszter egy miniszteri biztost nevezett ki, hogy az építkezésért felelős cégeket koordinálja. És mellesleg azt, hogy az Orbán-kormány további 350 millió forintot az utolsó szakaszban a beruházás befejezésére bocsátott, és a keddi ülésén tekintette át az eddigi folyamatokat. „Utolsó szakaszban van a felújítás” – ismételgette, s amikor visszakérdeztünk a munkafolyamatokra, az eddig összesen erre elköltött közpénzre, valamint arra, hogy tulajdonképpen kit is nevezett tehát ki, Gulyás kioktatóan azt közölte:

Majd csak a beruházás befejezése után számolnak el, mennyit költöttek, de a kormányzat Várba költözése az adófizetőknek semmibe nem kerül, mert értékes ingatlanokat hagy el a kormány. Ezeknek az értékesítéséből pedig több bevétele lesz a magyar államnak, mint amennyibe a Vár rekonstrukciója kerül.

Fodor Gergely lett a miniszteri biztos, aki a beruházás utolsó szakaszának összehangolásáért felel – vetette még oda hanyagul, amikor pedig egy utolsó kísérletet tettünk, hogy az orbáni miniszterelnöki hivatal helyszínének, a karmelita kolostor rekonstrukciójának áráról érdeklődjünk, hiszen

információink szerint az újabb 350 millió ráfordítással az eddig erre költött közpénz mértéke meghaladja a 16 milliárd forintot, de Gulyás lényegében azzal hárította el a kérdéseinket, hogy nem tud konkrét számokról.

A kormányzat budai Várba költözéséről hamarosan egy részletes cikkel is jelentkezünk, a megjelenéséig pedigmég várjuk a választ az illetékesnek nevezett Miniszterelnökségtől és annak vezetőjétől.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.