Guardian: Itt az idő, hogy az Európai Unió kirúgja Magyarországot

2018. június 22., 17:55

Szerző:

Magyarország teljes gúnyt űz az Európai Unió elkötelezettségéből a demokrácia és az emberi jogok iránt. Az a legkevesebb, hogy elindítsák ellene a lisszaboni szerződés 7-es cikkelye szerinti eljárást és megfosszák a szavazati jogától az európai Tanácsban. Itt az idő, hogy az Európai Unió kirúgja Magyarországot – írja a pénteki online kiadásában a Guardian a Stop Sorosról.

A brit lap véleménycikkének a szerzője, Owen Jones szerint az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy szemet hunyjon a menekülteknek adott segítség magyarországi kriminalizálása felett, ahogyan afelett sem, hogy a menekülteket segítő civil szervezeteket és magánszemélyeket 25 százalékos adóval sújtják. A cikk egyébként azzal a mondattal kezdődik, hogy itt az idő, hogy az Európai Unió kirúgja Magyarországot, aminek törvénycsomagon kívül az indokaként említi

  • az Orbán-kormánynak a Soros György elleni, antiszemita felhangokban bővelkedő gyűlöletkampányát, 
  •  a CEU ellehetetlenítését célzó intézkedéseket,
  • a Nyílt Társadalom Alapítványok költözését Berlinbe,
  • a kritikus sajtóra nehezedő nyomást
  • és a Magyar Időknek a Billy Elliot című színdarab elleni kirohanásait.

Owen Jones szerint mindez azt sugallja, hogy Magyarország teljes gúnyt űz az Európai Unió elkötelezettségéből a demokrácia és az emberi jogok iránt. Az Európai Uniónak több válsággal is meg kell küzdenie, de sem a Brexit, sem az Olaszországban hatalomra került euroszkeptikus kormány nem jelent rá nézve akkora egzisztenciális fenyegetést. mint annak az elfogadása, hogy az egyik tagországa autoritarizmusba süllyed.