Grecsó Krisztián is visszaadja díját a Stádium kiadó vezetőit ért zaklatási vád miatt

2017. december 12., 08:23

Szerző:

Oravecz Péter költő megpróbálja elmondani az elmondhatatlant: azt, hogy Kárpáti Kamil és Lőkös Margit, a Stádium Kiadó vezetői miként hálózták be a fiatalokat és hogyan láncolták magukhoz őket. A költő szerint a szexuális zaklatással vádolt házaspár egész élete e körül forgott. Oravecz Péter pedig a történtek felismerésének hatására úgy döntött, hogy visszaadja a tőlük kapott Gérecz Attila-díjat – írta a Zoom.hu

Follinus Anna egy felolvasáson
Fotó: Dunakeszi Városi Könyvtár

A botrány pár hete robbant ki, akkor mondta el a 33 éves Follinus Anna a Divány újságírójának, hogy 16 éves korától bántalmazták. Azt mesélte, jelentkezett egy kiadó irodalmi pályázatára, akkor ismerte meg a házaspárt, akiket nem nevesített – de később kiderült, hogy a Stádium Kiadó vezetőiről, Lőkös Margitról és Kárpáti Kamillról van szó.

Az akkor 71 éves férfi Follinus szerint már az első beszélgetésen meghitt, bensőséges légkört teremtett, és bizalmába férkőzött. Follinus azt mondja, Kárpátiéknak már tapasztalatuk volt az áldozatok kiszemelésében ő pedig kiszolgáltatott volt. Többek között szexuális szolgáltatást, teljes alárendelést kértek tőle azért, hogy támogassák.

A kiadó honlapján reagált a vádakra, amelyeket kikértek maguknak. – Azon sokak, akik semmit nem tudnak vagy „valamit eltorzítva tudni vélnek” rólunk, bármit elhihetnek a rágalmakból, akármit mondunk. „Sorrendbe állított, leleplező” interjúkat olvasva olyan tömegpszichózisban élünk, amely a jogállamiság maradékait is fölemészti. Mindezekre azt mondjuk: NEM! ELÉG VOLT! – szólt a szöveg, amit később eltávolítottak az oldalról.

Most pedig neves írók, költők csatlakoztak az áldozathoz, Follinus Annához, aki Oravecz Péter lépése után szintén visszaadta a kiadóvezetőktől kapott Gérecz Attila-díjat. Király Levente, Nagy Cili és Győrffy Ákos költők és hétfőn este Facebook-posztjában Grecsó Krisztián is visszaadta a díjat.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.