Gonosz külső erőként tekint Brüsszelre az uniós támogatásból fejlődő magyar település lakossága

2018. június 2., 21:13

Szerző:

Európa legnagyobb nyílt vízi akváriuma nyílt meg a Tisza-tó partján található Poroszlón, ám, mint az a Reuters részletes cikkéből kiderül: hiába épült a turisztikai beruházás uniós pénzből, a megkérdezett poroszlóiak egy része mégis egy gonosz külső erőként tekint Brüsszelre, amely ráerőszakolja akaratát Magyarországra. A cikk arra a kettősségre hívja fel a figyelmet, hogy miközben az állampolgárok egyfelől örömmel fogadják az uniós forrásokat, egyszerre kifejezetten „haragszanak” is az EU-ra különböző okok miatt.

Az uniós forrásból létrejött Tisza-tavi Ökocentrum
Fotó: Tisza-tavi Ökocentrum

A megkérdezett lakók szerint tagadhatatlan, hogy rengeteg látogatót vonz az új attrakció, ami jó hatással van a helyi vállalkozások forgalmára. Ettől még a megkérdezettek rendre azt mondták, hogy az EU-tagság nem, vagy csak részben előnyös hazánk számára. Az elsők között megemlített negatívumok között természetesen:

„Brüsszel ránk akarja kényszeríteni, hogy migránsokat fogadjunk be” – indoklás szerepelt.

A cikk idézi a 168 Óra által is bemutatott, friss Eurobarométer-jelentést is, mely szerint az elmúlt évben 4 százalékkal csökkent az EU-tagságot támogatók tábora Magyarországon, igaz, még így is 75 százalék tart ki az uniós tagság mellett. A jóval nagyobb Lengyelország és Románia után egyébként Magyarországra érkezett a legtöbb uniós támogatás a 2004 óta csatlakozó országok közül.