Göbbelséhez hasonlította Orbán Viktor módszereit egy publicisztikában az ENSZ emberi jogi szakértője

2018. július 16., 13:11

Szerző:

– Egyre többfele csapnak fel világszerte az intolerancia, a xenofóbia és a populizmus fekete hullámai. Az ezekkel jellemzhető politika és propagandagépezet nagyon hasonló ahhoz, amit az 1930-a években Joseph Göbbels indított útjára – írja a legnagyobb spanyol napilap, az El País hasábjain Diego García-Sayan, Peru volt igazságügyi és külügyminisztere, az ENSZ emberi jogi szakértője.

A Mai idők göbbelsei című cikk illusztrációjának Orbán Viktort választották, és García-Sayan a cikkében tételesen sorolja Ázsiától Európáig az érintett területeket. A Fülöp-szigetékkel kezdi, ahol már 7000 áldozata van a Duterte elnök által csak kábítószerellenes háborúnak nevezett akciónak, ami valójában önkényes kivégzőosztagok tobzódása. García-Sayan itt jegyzi meg, hogy felháborodás helyett Duterte terrorja inkább elismerést váltott ki például Donald Trumpból is, aki „fantasztikus munkának” nevezte ténykedését.

García-Sayan Európával folytatja, ahol nem tűzzel és vérrel támadnak – egyelőre – hanem populizmussal, mégis az Európai Unió tehetetlen. Itt említi Magyarországot és a lengyel vezetést, amelyek szerinte a harmincas évek antiszemitizmusához hasonló propagandagépezettel operálnak. Példaként a Stop Soros törvényt hozza, amely az állampolgárok biztonságának ígéretével és a nemzeti identitás erősítésével manipulál.

A szerző szerint Kaczynski, Orbán és Duterte nagymértékű támogatottsága aggasztó, mivel úgy tűnik nincs velük szemben működő ellenállás.

Mindezek ellenére García-Sayan nem látja olyan sötéten a jövőt, úgy véli, van kiút és nem gondolja, hogy a világ megállíthatatlan úton van az autoriter kormányzás felé. Példának Latin-Amerikát hozza, ahol a közelmúltban a mexikói vagy kolumbiai választók dönthettek volna egy orbáni vagy dutertei modell mellett, mégsem tették. Sőt, véleménye szerint Iván Duque (a kolumbiai győztes) és López Obrador (a mexikói elnök) nem is nyerhettek volna ilyen retorikával.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.