Food hall lesz a Kolosy téri piacból

2017. december 20., 15:44

Szerző: Bíró Veronika

Értesüléseink szerint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nem hosszabbította meg a bérlői szerződéseket a Kolosy téri piacon az árusokkal, akiknek tavasz előtt ki is kell költözniük az üzlethelyiségekből. Érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy mi az oka ennek, illetve mit terveznek a piaccal, milyen új boltok lesznek, kik lesznek az új bérlők. Az önkormányzat minden kérdésünkre részletesen válaszolt.

Már tavaly szeptember óta a piac bevásárlóközpontként üzemel. Az önkormányzat a Kolosy téri Bevásárlóközpont üzemeltetésére vonatkozóan nyílt pályázatot írt ki. A pályázat célja, hogy az önkormányzat a bevásárlóközpont (üzlethelyiségek, raktárak, parkolók) bérleti jogát átadja egy külső üzemeltető-befektető vállalkozásnak foodhall-funkció kialakítására és működtetésére.

A jelenlegi bérlők egyéves felmondási időt kaptak. Jelezték, hogy megpróbálnák átvenni az önkormányzattól az üzemeltetést. Ezért a pályázati felhívás lehetővé teszi, hogy nemcsak foodhall-funkció kialakításával lehet pályázni, hanem a jelenlegi működési profillal is. Még nem lehet pontosan tudni, hogy ki lesz az az egy szereplő, aki üzemelteti a létesítményt, és milyen bérlői mixet választ ki.

A Kolosy téri piac
Fotó: 3.kerulet.ittlakunk.hu

Food hallnak hívják a plázák, bevásárlóközpontok étkezőszintjét, ha az minőségibb éttermeket (nem csupán gyorséttermeket) tartalmaz, vagy minőségi, kézműves ételeket árul, illetve egy kifejezetten csak éttermeket, minőségi ételstandokat és élelmiszerstandokat felvonultató különálló épületet is. A food hall kifejezést az önkormányzat a Kolosy téri bevásárlóközponttal kapcsolatban ez utóbbi értelemben használja.

A felújított piaccsarnokokat gyakran ilyen food hallokká alakítják át, ahol az éttermeket, streetfood-standokat jellemzően minőségi ételárukat, friss termékeket kínáló standok egészítik ki. Az önkormányzat szerint a nemzetközi példák azt mutatják, hogy ezek a felújított csarnokok gyakran nagyon hasznos eszközöknek bizonyulnak olyan kisvállalkozók számára, akik viszonylag alacsony bérleti költségek mellett szeretnék tovább növelni piacukat vagy új célcsoportokat kívánnak megcélozni. Egyes nemzetközi szakértők szerint az önálló, minőségi food hallok a gasztroforradalom újabb állomását jelképezik. Az új foodhall-egységek ugyanis valóságos inkubátorként funkcionálnak, mivel az ilyen helyek gyakran adnak teret újító mentalitású séfeknek, akik az új helyeknek köszönhetően egymást inspiráló gasztronómiai közösségeket hoztak létre. A food hallok ezen kívül gyakran a helyi közösség összekovácsolásában is fontos szerepet kapnak, így funkciójuk gyakran az étkezésen túl egyéb kulturális eseményekkel, zenei és művészeti fellépésekkel és közösségi programokkal is bővül.

Noha a jelenlegi bérlők is pályázhatnak az üzemeltetésre, az önkormányzat mégis azt írja, hogy a foodhall-koncepció a jelenlegi bérlői mixszel nem elképzelhető. A mostani üzemeltetési modell folyamatos veszteséget termelt az önkormányzat számára, ami 2013–2016 között átlagosan évi harmincmillió forintot jelentett. A bérleti szerződések felmondását a külső szakértők által javasolt új üzemeltetési konstrukció és új funkció kialakítása indokolta. A létesítmény továbbra is önkormányzati tulajdonban marad.

Az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent a létesítmény forgalma, és jelenleg is meglehetősen alacsony. Voltak próbálkozások termelői piacok szervezésére, de ezek a kezdeményezések elhaltak, nem tudták érdemben növelni a kihasználtságot.

Az önkormányzat nem tervez átépítést, felújítást a létesítményen. Az új üzemeltető-befektető feladata lesz kisebb belső átalakításokat, fejlesztéseket végrehajtani.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.