Folyamatosan hazudott az Orbán-kormány médiája, most egymás után jelennek meg a helyreigazítások

2018. augusztus 27., 13:34

Szerző:

A fideszes média az április országgyűlési választások óta számos olyan állításával kapcsolatban jelentetett meg helyreigazítást, amelyek a választások előtti kampányának sarkalatos pontjai voltak. Olyan helyreigazítások sora jelent meg, amelyekből kiderül, hogy az eredeti cikkből sokszor egy betű sem volt igaz. A sajtóperekből az is kiderül, hogy nem véletlen tévedésekről van szó – írja az Index.

Azért is érdekesek, mert a kormányközeli sajtó április 8. után olyan állításokat korrigált, amire a választások előtt a Fidesz kampánya nagyban épült. Sok esetben a valóság pontosan az ellentéte volt annak, amit a propaganda hangsúlyozott.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Többek között az alábbi ügyekben kellett a Fidesz-barát orgánumoknak helyreigazítást közölniük:

  • A Fidesz egyik legfontosabb állítása volt a kampányban, hogy migránssimogató, arabbarát pártként címkézték a Jobbikot, Vona Gáborról pedig azt írták, hogy hitet tett Allah mellett és egy terrorszervezettel is kapcsolatban állt. A választások után két hónappal aztán megjelent egy helyreigazítás a Magyar Időkben, amiben a portál a bírósági döntést követően ezzel kapcsolatban mindegyik állításáról elismerte, hogy valótlanság volt.
  • Júniusban már azt is elismerte a Magyar Idők, hogy valótlanul állították, hogy Vona Gábor egy 20 milliós autót kapott Simicska Lajostól.
  • Az Origo elismerte, hogy valótlanul állították, Gulyás Márton Soros György kitartottja, és hogy Soros azzal bízta meg az aktivistát, hogy a magyarországi ellenzéket megszervezze.
  •  Az egyik legdurvább helyreigazítás az Origóé. Szinte minden egyes mondatot cáfolniuk kellett azzal az írásukkal kapcsolatban, ami a Demokratikus Koalíció és a Jobbik szövetségéről szólt.
  • A Pesti Srácok júliusban azt írta, hogy Soros György fia fekete barátjával vett részt a 2018-as Budapest Pride-on. Ebből egy szó sem volt igaz. A kormányportál a helyreigazításban elismerte, hogy olyan személyeket mutattak a cikkben és a videóban, akik nem tartoznak Soros György családjához.

Az Átlátszó írta meg korábban a Fővárosi Törvényszék adatai alapján, hogy 2016-ban csupán néhány alkalommal vesztettek sajtópereket az Orbánék által vezérelt lapok, 2017-ben azonban már 53 esetben.

 

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.