Fogy a levegő Gyárfás körül, feljelentésre készülnek a hivatali idejében történt esetleges visszaélések miatt

2017. június 26. 16:13

Véget ért a teljes pénzügyi és gazdasági átvilágítás.

Hűtlen kezelés és pénzügyi rendellenességek  gyanújával feljelentésre készül Bienerth Gusztáv vezette a Magyar Úszó szövetség a korábbi elnök, Gyárfás Tamás hivatali ideje alatt történt esetleges visszaélések miatt – szellőztette meg az Origo. A kormányzati szócsőként működő portál cikke szerint a feljelentés alapja az az átvilágítás amellyel Bienerth a világhírű könyvvizsgáló cég, a Deloitte magyarországi leányvállalatát bízta meg. Azt, hogy a Deloitte-jelentésben mi szerepel, a MÚSZ új elnöke június 14-én ismertette az elnökséggel, amelynek több tagja – írja az Origo – „megdöbbenve” hallgatta a visszaélésekről szóló „elképesztő” részleteket.

Gyárfás Tamás december 14-én, a lemondása benyújtásakor
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A turizmusért felelős kormánybiztos ismert, pénzügyi végzettségű Bienerthet január 8-án választották meg a MÚSZ elnökének, másfél hónappal azután, hogy Gyárfás lemondott a tisztségről. (Őt először a többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka szólította fel távozásra, de aztán több úszó – Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor – és edző – Hosszú Katinka férje, az amerikai Shane Tusup és Czakó Gábor – is csatlakozott a felhíváshoz.) Tíz nappal a kinevezése után  nyilvános átvilágítást ígért, a készülő feljelentés pedig afféle mentőöv lehet a számára, mert a négy hónapja alatt kiderült, hogy meglehetősen dilettánsan mozog a sport világában, a MÚSZ pedig május 21-i közgyűlés titkos szavazásán visszakézből lesöpörte minden javaslatát.

Lemondásától függetlenül Gyárfás egyébként maradhatott a július 14-én kezdődő budapesti vizes világbajnokság szervezőbizottságában. Bár a távozásakor ezt a megbízását  is elveszítette, Orbán Viktor miniszterelnök egy saját kezűleg jegyzett kormányhatározatban ültette vissza a testületbe, arra hivatkozva, hogy  Gyárfás a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöke is.

Az Origo most őt is megkérdezte a készülő feljelentésről, amire Gyárfás így reagált:

„Nyilvánvaló, hogy dr. Bienerth Gusztáv közreműködése révén jelenhetett meg – bárminemű tényszerű alátámasztás nélkül –a súlyos rágalmazás.

Dr. Bienerth már a pályázata bejelentésekor közzétette, hogy Gyárfásnak nincs helye az úszósportban. Az általa fél éve kezdeményezett vizsgálat közepette többször közölte, ha bárminemű kérdés merülne fel, akkor azt mindenek előtt velem tisztázza.

Alig néhány hete dr. Bienerth a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén a tagságnak még hosszan méltatott.

Tény, hogy ezt követően:


  • az elnök valamennyi előterjesztését a MÚSZ tagsága 75 %-kal leszavazta;

  • az elnök megtévesztette a Fővárosi Közgyűlést, amikor kijelentette, hogy azért a kapkodás, mert a FINA csak napokban hirdette meg a 2024. évi rövidpályás világbajnokság pályázát – holott ez, mint a FINA által neki is megküldött dokumentumokból kiderült, már 2016. szeptember 20-án megtörtént, míg ő személyes értesítést kapott a pályázattal kapcsolatban 2017. január 13-án;

  • folytonosan  ellenséges hangulatot kelt közvetlenül a hazánkban zajló 17. FINA világbajnokság rajtja előtt a FINA vezetése ellen, és ezt, mint a szervező bizottság egyik tagja, magam is nehezményeztem;

  • érthetetlennek tartom, hogy dr. Bienerth a FINA bizottságokba történő jelölésekkor nem tartotta a magyar érdekeket szem előtt.


Dr. Bienerth a kifogásokra nem érvekkel, hanem otromba ellentámadással válaszolt. Ez már csak azért is meglepő, mert szombaton még Rómában együtt voltunk a Vatikánban, ahol a I. Ferenc pápa megáldotta a Sette Colli verseny résztvevőit. Itt dr. Bienerth még a lehető legbarátságosabb beszélgetett velem, semmit sem említve a hétfői alattomos támadásról, vagy a korábbi elnökségi ülésen esetlegesen elhangzottakról.

Tekintettel a július 14-én kezdődő világbajnokságra – mindezek ellenére –, annak befejezéséig a nyilvános vitát szeretném elkerülni.”

Ami pedig Hosszút illeti, az úszónő a múlt héten írt még egy nyílt levelet, amelyben gyakorlatilag rendszerváltást követel a FINA és a versenyzők viszonyában.