Kormánylapban esett neki Fodor Gábor az ellenzéki főpolgármesternek: bár jár a türelem, a közönség cselekvést vár

2020. július 13., 08:35

Szerző:

A kormány képes volt eredményesen kézben tartani a járvány elleni védekezést, és lassan joggal várja a közönség a tetteket Karácsony Gergelyéktől − nyilatkozta sz SZDSZ volt elnöke a kormánypárti Magyar Nemzetnek.

A politikus arra a felvetésre, hogy a kormány inkább illiberális nemzetiként értelmezi önmagát, azt felelte, hogy kifejezetten károsnak tartja enne a kommunikációs trükknek a bevezetését, mert az komoly politikai torzítás. Álláspontja szerint a Fidesz ezzel „diabolizálta a liberális gondolatot”.

A lap megkérdezte, hogy mi a véleménye arról, hogy a baloldal rendszeresen a diktatúra, a sajtószabadság, valamint a jogállamiság felszámolásaként emlegeti az illiberalizmust.

– Bár elszánt ellenfele vagyok az illiberális államnak, amit a Fidesz épít – például az alkotmány és a választójogi törvény konszenzus nélküli átalakításának, a játékszabályok önkényes megváltoztatásának –, mindig visszautasítottam azokat a kritikákat, amelyek szerint diktatúra lenne Magyarországon. Éltem diktatúrában a rendszerváltás előtt, és tudom, milyen az, ha nincsenek szabad választások, s ha az ember nem mondhatja el a véleményét, mert letartóztatás jár érte. A fojtogató légkör, a mindent erőből megoldunk mentalitás, a barátok és üzletfelek parvenü magamutogatása pusztító, de más, mint a szovjet fegyverek árnyékában élni. Nem azért nyert a Fidesz egymás után háromszor kétharmaddal, mert diktatúra van, hanem mert nekik szavaztak bizalmat az emberek

− jelentette ki Fodor Gábor.

Választás 2018 - Fodor Gábor sajtótájékoztatója Fodor Gábor
Fotó: Illyés Tibor

Úgy látja, jelenleg a két legerősebb ellenzéki párt a DK és a Momentum. Ez utóbbi viszont Fodor Gábor szerint még nem tudja magát definiálni, ez még várat magára.

– Fiatalok, nem voltak hatalmon és nem igazán csináltak még semmit. Nem a saját politikai mondanivalójuk miatt népszerűek, mert az egyelőre ­hiányzik. Ezzel még adósak, és hasznos lenne megteremteni az egyedi karaktert és tartalmat, mert anélkül csak tiszavirág-életű lehet a siker

− válaszolta arra, hogy mi a sikerük titka.

A lap emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati választások előtt Fodor Gábor elismerően beszélt Tarlós István városvezetéséről, leváltását politikai alapú kérdésnek tartotta.

– A budapestiek jelentős része fellélegzett az önkormányzati választás után, sokaknak szimpatikus Karácsony, akinek ügyes megnyilatkozásai vannak. Városvezetőként türelmet kell neki adni, hiszen a stábjában többen sohasem végeztek még ilyen munkát. Láthatóan tapasztalatlanok, de lassan joggal várja a közönség, hogy eljött a tettek ideje

− nyilatkozta a jelenlegi városvezetésről Fodor Gábor.

Meglátása szerint szerint több olyan ügy is volt, amelyekkel kapcsolatban a kormány, a jobboldal kritikákat fogalmazott meg a fővárossal szemben.

– Ezek között voltak alaptalan és méltánytalan vádak is, de az tény, hogy a bírálatok a cselekvéssel voltak kapcsolatosak. Ilyen volt télen a hóhelyzet, a járvány alatt a Pesti úti idősek otthona, most pedig a Lánchíd ügye. Bár jár a türelem, mára eltelt annyi idő, hogy a közönség a kommunikáción túl cselekvést várjon a fővárostól

− jegyezte meg.

Álláspontja szerint sok részleten lehet vitatkozni azzal kapcsolatban, hogy a kormány sikeresen küzdött-e a pandémia ellen, például a kórházi ágyakkal kapcsolatban, vagy hogy megfelelő pénzért vásároltak-e lélegeztetőgépeket. Úgy látja, az eredmény mégis az, hogy Magyarország megúszta a járványt. Ebben véleménye szerint akár a szerencse, vagy egyelőre ismeretlen elemek is szerepet játszhattak, de „a végeredményben biztosan benne van a kormány teljesítménye is, tehát az, hogy képes volt eredményesen kézben tartani a védekezést”.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.