Fillérekért adják a Várban a lakásokat a Fidesznek fontos embereknek

2016. december 9. 12:41

Nagy Gábor Tamás, a Fidesz I. kerületi polgármestere által működtetett furmányos lakásbérleti pályázati rendszer körvonalazódik a Várnegyedben. Az eljárás vélhetően sérti a nemzeti vagyonról szóló törvény egyes alapelveit is.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi önkormányzati képviselője az Indexnek nyilatkozva a következőképpen vázolta a szisztémát:


  • A testület elé rendszertelen időközönként, „a semmiből beesik” egy határozati javaslat, hogy bizonyos önkormányzati ingatlanokra, meghatározott induló árral írjanak ki bérleti pályázatot – mindezt indoklás, előzmények és számítások nélkül.

  • Ezt a fideszes többségű testület megszavazza, az önkormányzat pedig közzéteszi a pályázatokat. A részletes kiírás megjelenik a Várnegyed újságban, vagy elkérhető nyitvatartási időben az önkormányzat ügyfélszolgálatán. Csak az tud pályázni, aki állandóan figyeli ezeket a kiírásokat – vagy egy tipp miatt értesül egy jó fogásról.

  • A pályázat innentől eltűnik egy egy „fekete lyukban”. A zárt borítékban érkező licitekről ugyanis nem nyilvánosan döntenek, hanem az önkormányzat négy bizottságának elnöke, zárt ajtók mögött választja ki a nyertes pályázatot. A négy bizottsági elnök közül három fideszes, egy szocialista.

  • A képviselő-testület semmilyen tájékoztatást nem kap arról, hogy milyen ajánlatok érkeztek, és ki, mennyiért nyerte el az önkormányzati lakás bérleti jogát. A testület csak öt évvel később értesülhet a pályázat nyerteseinek kilétéről – a szerencsés nyertesek ugyanis ekkor kérvényezhetik, hogy hosszabbítsák meg a bérleti szerződésüket.


Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatát és a bérbeadásról szóló helyi rendelet eleve úgy alakították ki, hogy a polgármester határozhatja meg a lakások bérbeadásának adminisztratív szabályait, kiírási feltételeit és elbírálási szempontjait egyaránt. A nyilvánosság számára sosem derülhet ki, hogy milyen szempontok és koncepció alapján döntenek az önkormányzati lakások bérbeadásáról abban a négyfős „testületben”, amelyet a polgármester vélhetően azért hozott létre, hogy ezzel leplezze személyes döntéseit.

Csakhogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény kimondja egyrészt azt, hogy „a nemzeti vagyonnal felelős módon, rendeltetésszerűen kell gazdálkodni”, másrészt pedig azt, hogy „a nemzeti vagyongazdálkodás feladata a nemzeti vagyon rendeltetésének megfelelő (...) egységes elveken alapuló, átlátható (...) működtetése”. Márpedig a fent vázolt döntési mechanizmus minden, csak nem átlátható.

Így juthatott lakáshoz a Várban:


  • a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Állami Szerződéseket Vizsgáló Főosztályának vezetője (98 ezerért bérel egy 86 négyzetméteres lakást a Hess András téren),

  • az I. kerületi önkormányzat volt pénzügyi igazgatója, aki most a Forster Központ gazdasági elnökhelyettese (havi 60 ezerért bérel egy 52 négyzetméteres, Toldy Ferenc utcai lakás),

  • egy helyi önkormányzati képviselő (47 ezerért bérel egy 27 négyzetméteres lakást a Mátyás-templom melletti Tárnok utcában),

  • az I. kerület közbiztonsági közalapítványának egyik ellenőrző testületi tagja, aki 2006-ban kerületi fideszes listás jelölt is volt (40 ezerért bérel egy Úri utcai 38 négyzetméteres lakás),

  • a polgármester volt felesége (100 ezerért bérel egy Pala utcai 100 négyzetméteres lakást),

  • és maga a polgármester, Nagy Gábor Tamás is (81 ezer forintért bérel egy 71 négyzetméteres lakást a Táncsics utca 23.-ban).


Ezek a bérleti árak természetesen mélyen a piaci ár alatt vannak. A fenti felsorolásban első helyen szereplő osztályvezető lakása 86 négyzetméteres. Egy ekkora ingatlant az I. kerületben a Váron kívüli olcsóbb környékeken is csak 2-300 ezer forintért lehet bérelni. A Vár területén belül pedig már 400-450 ezer körüli bérleti díjak vannak a piacon egy ekkora lakás esetében.

Szociális bérlakásokra évek óta nem hirdetett pályázatot az önkormányzat.