Férfiakkal is konzultálni akar az Orbán-kormány az apák szerepéről

2018. június 20., 09:26

Szerző:

Kevés hazai kutatás foglalkozik az apákkal, holott szerepük fontos a gyermekvállalási döntésekben is. A kormány ezért a készülő nemzeti konzultációban a férfiakat is megkérdezi arról, hogy milyen kihívásokat élnek meg az otthonteremtéskor, a munka és a család egyensúlyának kialakításakor – írja a Magyar Idők.

A portál szerint a válaszok iránymutatásul szolgálnak ahhoz, hogy érdemes-e változtatni a családtámogatási rendszeren, vagy visszaigazolódik az, hogy jó a modell, amelyet alkalmaznak.

A konzultációban a családalapításról, a gyermekvállalásról, a gyermeknevelés területeiről lesz szó, a döntések előkészítésébe szeretnék bevonni az érintetteket, így a férfiakat is.

Fotó: Pixabay

Novák Katalin,  az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pár napja egy konferencián hangsúlyozta, hogy az apák támogatásának egyik lépése a munkahelyteremtés, hogy el tudják tartani a családjukat. Ezzel kapcsolatban az államtitkár kiemelte, hogy a férfiak munkanélküliségi rátája a 2010-es 11,6 százalékról 2017-re 3,8 százalékra csökkent, és jövőre tovább nő a kétgyerekeseknek járó családi adókedvezmény, ami 2019-ben már havi 40 ezer forintra emelkedik.

Székely András, a Népesedési Kerekasztal vezetője a rendezvényen arról beszélt, hogy sokszor úgy tűnik, mintha a család csak az anyák felelőssége lenne, ezért minél szélesebb körben kell beszélni arról, hogy mennyire jó édesapának lenni.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.