Fene se érti, mi folyik már megint a baloldali pártok között: Karácsony Gergely közös jelölt lenne

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lenne a teljes ellenzéké is. Közben elvileg még pártszövetségben vannak az Együtt-tel, mégis szöges ellentétét szorgalmazzák egymásnak, ami felér egy nyilvános szakítással. Az MSZP nyitott mindenre, az LMP értetlenül áll a „nem bejelentés” előtt.

2017. december 7., 20:06

Szerző:

„Ahhoz, hogy az emberekben legyen hit a változáshoz és hogy a többség ne legyen kisebbségben, új alapról kell kezdenünk mindent. Ehhez közös ajánlat kell” – jelentette ki Karácsony Gergely.

A Párbeszéd, sőt eddig az Együtt–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje elment csütörtök este az ATV-be, ahol kicsit még jobban összezavarta a baloldalinak nevezett politikai térfélen uralkodó zűrzavart. Nagy bejelentést ígért ugyanis a zuglói polgármester, a Párbeszéd társelnöke, legalábbis így vezette föl a politikust Rónai Egon az ATV Egyenes beszéd című műsorában

Fontos a teljes ellenzéki egység: Karácsony Gergely megteremtheti?
Fotó: Illyés Tibor

Karácsony cáfolta a róla, illetve személyéről szóló mai híreket, azaz hogy titkos tárgyalásokon egyezkedne Molnár Gyulával, az MSZP elnökével arról, hogy legyen a szocialisták miniszterelnöke. Mindez az Index szerint igaz is, mert ő arról tárgyalt a szocialistákkal, hogy egy nagy közös listát hajlandó lenne vezetni. Ezek után kifejtette: az ellenzék a 24. órában van a tárgyalásokat illetően, és nem jutott túl messzire. A Fidesznek ma is ugyanannyi támogatója van, mint négy éve, míg az ellenzéki pártok kezdik elveszíteni szavazóikat. Hozzátette, hogy továbbra sincs megoldás az ellenzéki összefogásra, a választók pedig nem tudják, hogy mi lesz.

Szerinte az együttműködés többről kell hogy szóljon, mint hogy az MSZP-nek és a Párbeszédnek közös listája legyen, ebben minden ellenzéki pártnak együtt kell működnie. Hangsúlyozta: ez közös listát, közös programot és közös miniszterelnök-jelöltet is jelent. Leszögezte: nem az MSZP közös miniszterelnök-jelöltjeként ül a stúdióban, és nem is tárgyalt erről a szocialisták elnökével.

„Én azt kezdeményezem minden ellenzéki párt felé, hogy gomboljuk újra a kabátot, és tegyünk le egy közös ajánlatot az asztalra” – hangsúlyozta a politikus, majd leszögezte: ha az MSZP elfogadja őt közös miniszterelnök-jelöltként, akkor azt majd az MSZP fogja bejelenteni.

„Csak mindannyian együtt vagyunk elég erősek ahhoz, hogy visszaadjuk az emberek hitét” – jelentette ki Karácsony, majd úgy fogalmazott: ha kell, húzza, ha kell, tolja a szekeret, de nem tud olyan felmérést, amiben nem ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus. „Egy ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje tudok lenni" – mondta, hozzátéve ugyanakkor: ha van jobb jelölt nála, akkor mellé fog állni.

Azt is mondta, „nem hagyom faképnél az Együttet, szeretném, ha rajta lenne ezen a listán”. Mielőtt azonban túl sokan mélyednének el a déjà vu érzetükben (Botka László épp a 168 Órában jelentette be egy évvel ezelőtt, méghozzá ugyanilyen érveléssel, saját miniszterelnök-jelölti ambícióit és ellenzéki egységteremtésre irányuló szándékait), érdemes elolvasni az e tévéinterjúra vélhetően nem igazán felkészült Együtt reagálását Karácsony Gergely ATV-ben elhangzott szavaira.

„Az Együtt meggyőződése, hogy a Fidesz hatalma 2018-ban megtörhető. Ehhez együttműködésre és megújulásra egyszerre van szükség.

Az elengedhetetlen megújulás elősegítése érdekében az Együtt nem kíván közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet állítani a Magyar Szocialista Párttal.

OktĂłber 23. - A PĂĄrbeszĂŠd megemlĂŠkezĂŠse Budapesten
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ugyanakkor minden demokratikus ellenzéki pártnak az a felelőssége, hogy legyen együttműködés az egyéni választókerületek szintjén, és csak egy ellenzéki jelölt szálljon szembe a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel. Ezért az Együtt továbbra is elkötelezett az egyéni választókerületi koordinációról szóló tárgyalások mielőbbi lezárásában. Az Együtt választmánya szombaton ülésezik, dönt a párt egyéni jelöltjeiről, a győzelmet elősegítő koordinációról és a választási felkészülés minden további aktuális kérdéséről” – fogalmazott közleményében a párt.

Magyarán a televízióbeszélgetésből egyelőre kizárólag arra lehet következtetni, hogy két hónappal a létrejötte után ismét felbomlik az Együtt és a Párbeszéd szövetsége. A két párt ugyanis mostanáig arról beszélt, hogy közösen vág neki az áprilisi választásnak. Csakhogy Karácsony már nem az Együtt és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, csak a Párbeszédé, aki mögé – vélhetően, noha erről hivatalos közlés egyelőre nincs – az MSZP szívesen beállna.

Más pártok reakciója is érdekes, hiszen a Demokratikus Koalíció épp jövő héten dönt a külön listájának sorrendjéről, a Momentum már hetekkel ezelőtt megnevezte saját külön jelöltjeit, az LMP pedig múlt hétvégén döntött erről, és elvileg mind a 106 egyéni választókerületben is saját jelöltet kívánnak állítani. A 168 Órának Ungár Péter minderre most úgy reagált: többet érdemelnek azok a választók, akik a kormányváltásban hisznek és amellett elkötelezettek.

Az LMP elnökségi tagja szerint ez a bejelentés nem a rendteremtés, hanem a káosz felé vitte az ellenzéki közbeszédet, ám az LMP a rendteremtésben érdekelt, ezért is nevezett meg saját miniszterelnök-jelöltet, Szél Bernadettet.

Karácsony bejelentkezése tehát aligha tisztázta a viszonyokat a demokratikus ellenzéki térfélen.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.