Felszívódtak a kamupártok, nem fizetik ki a hárommilliárdos köztartozásukat

2018. június 28., 09:15

Szerző:

Három párt, amely nem érte el a parlamenti bejutáshoz kellő egyszázalékos küszöböt, már visszafizette kampánytámogatását. A többi, összesen 13 nem fizetett, egy részük elérhetetlenné vált. Ez hárommilliárdos hiányt jelent a Magyar Államkincstárnak – írja a Zoom.

Az Együtt a 153 millió forintos tartozásából 145 milliót adakozásból, a szimpatizánsaitól kapott, és már be is fizetette, a fennmaradó nyolcmilliót pedig napokon belül utalják. A MIÉP és a Munkáspárt el sem költötte a 305 milliós kampánytámogatását. Már vissza is utalták a pénzt.

A 13 párt, amely listán a szavazatok kevesebb mint egy százalékát szerezte meg, összesen 3 milliárddal tartozik. Jelenleg nem hajlandóak nyilatkozni a köztartozásukról vagy egyszerűen elérni sem lehet őket.

Választás 2018 - Jóváhagyta a nemzetiségi listás és az or
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az egykori monoki polgármester, Szepesy Zsolt kamupárt-gyanús Összefogás Pártja is 305 millió forintot köteles visszafizetni. A politikus egyéni jelöltként is indult. Annak ellenére, hogy eljárás folyik ellene, mentelmi jogát ezért felfüggesztették, mivel még a 2014-es kampánytámogatásokkal sem számoltak el.

A többi 12 pártnak fejenként 153 milliót kell visszautalnia. A portál hiába érdeklődött a köztartozásuktól, még választ sem kapott. Így nem válaszolt az Iránytű Párt, a NET Párt, a Rend és elszámoltatás Párt, a Kell az összefogás Párt, a Közös nevező 2018 Párt, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, Családok Pártja (CSP), a Magyarországon élő, dolgozó és tanuló emberek (MEDETE) Pártja, és a Magyarországi Cigánypárt (MCP) sem.

A Sportos és egészséges Magyarországért (SEM) Párt elnöke, Kovács András azt válaszolta a Zoom érdeklődésére, hogy alkotmányjogi panaszt tettek az Alkotmánybíróságnál a visszafizetési kötelezettség miatt, várják türelmesen a bíróság döntését, ezért nem fizették vissza a pénzt.

Az Együtthöz hasonló kampányt indított a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is. Nekik lista után nem kell visszafizetniük kampánytámogatást, mert egy százalékánál jobb eredményt értek el, viszont az egyéniben 2 százalékot el nem ért jelöltjeik után vissza kell fizetniük a fejenkénti egymilliós összeget. Ez az ő esetükben összesen 25 millió forint, amit adománygyűjtő kampányból terveznek összegyűjteni. A viccpárt tudatta, hogy ezeket a jelöltjeiket, akik nem érték el a két százalékot, kivégzik majd, hogy tanuljanak belőle.

Amint azt tegnap megírtuk, a kormány most tervezi szigorítani a szabályokat, hogy kizárják a kamupártok a választásokból. Most, az országgyűlési választások után. Nem korábban.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.