Félmillió magyar embernek kell másik városba, településre utaznia a gyógyszereiért, mert a lakhelyén nincs patika

2018. január 28., 21:42

Szerző:

Majdnem félmillióan élnek Magyarországon olyan településen, ahol nincs gyógyszertár a Magyar Gyógyszerészi Kamara adatai szerint. A legtöbbször kisfalvakról van szó, ahol sok az idős ember. Nekik buszozniuk kell az orvosságokért, ami nem csak sok időt vesz el, de több száz forintba is kerül – derült ki az RTL Híradó vasárnap esti riportjából.

A kistelepüléseken működő gyógyszertárak állami támogatást is kapnak, de van ahol még így sem éri meg nyitva tartani. Miután pedig a legtöbb érintett vidéken a háziorvosi ellátással is súlyos problémák vannak, hiszen betöltetlenek az alapellátási praxisok, az idős, kiszolgáltatott – sokszor súlyos krónikus betegségben szenvedő, rossz anyagi és szociális körülmények között lévő – emberek helyzetét a gyógyszerhiány is rontja.

Az RTL Híradó riportjából további részletek is kiderülnek:

 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.