Fellázadtak a gazdák a kis mohó fideszes polgármester ellen, és győztek

2018. március 23., 18:58

Szerző:

Fogy a befolyása az izsáki polgármesternek, Mondok Józsefnek Karádon, lázadnak ellene a helyi gazdák – írja a Magyar Narancs.

A helyi gazdák szerint a polgármester – aki kisebb birodalmat épített ki a két fiával, a Karádon élő ifjabb Mondok Józseffel és Mondok Izsák Bálinttal – apránként szinte mindent, több hektár földet, mezőgazdasági zrt.-t, és vadászházat is  felvásárolt a Somogy megyei falu határában. Mondok József ráadásul a kezében tartja a helyi agrárbizottságot is.

Fogy a hatalma Mondok Józsefnek
Fotó: MTI/Komka Péter

– Amikor megalakultunk, még arról volt szó, hogy az agrárkamarának afféle tanácsadó testülete leszünk, belementünk, amikor azt mondták az agrárkamarai emberek, legyen a Mondok az elnök, hiszen nincs minden gazdának számítógépe, neki van, könnyebben intézi az ügyeket – mesélte egy agrárbizottsági tag a 2013-as megalakulásról. – Arról szó sem volt, hogy ezek a testületek kapják annak a jogát is, hogy eldönthessék, kié legyen a föld helyben. A törvény szerint helyi gazdákból erre létre kellett volna hozni a földbizottságot, de valahogy ez országos szinten elfelejtődött, így Karádon sem jött létre.

Mivel nemrég országosan lejárt a helyi agrárbizottságok mandátuma, újjá kell alakulniuk. Ez Karádon meg is történt. A karádi gazdák viszont „meghackelték” a szavazást. Korábban Mondok József fiának emberei voltak többségben a bizottságban, most viszont egy jelöltjük sem került be a testületbe.

– A gyűlés előtt napokig jártuk a falut, hogy azokat az agrárkamarai tag gazdákat, akik nem tudnak ott lenni, meghatalmazásuk révén képviselni tudjuk. Mindenkinek elmondtuk, mit akarunk; azt, hogy végre ne a helyi nagybirtokos-oligarcha család, hanem a karádi gazdák szólhassanak bele a helyi földügyekbe. Így történhetett, hogy mi háromszor annyi meghatalmazást gyűjtöttünk össze, mint Mondokék – mondta egy helyi gazda a Magyar Narancsnak.

– Mi kicsik, most mertünk nagyok lenni, szembeszállva a nagyurakkal és talán példát mutatva az országnak is, hogy szembe lehet szállni

– jegyezte meg egy másik karádi gazda.

A 2013-es földtörvény szerint minden településen helyi földbizottságot kellett volna létrehozni a helyi gazdálkodókból. Ezek a testületek véleményeznék a helyi földeladásokat, de mind a mai napig nem alakultak meg. Az Orbán-kormány korábbi agrárállamtitkára, Ángyán József szerint a kormány a törvénynek ezt a rendelkezését egyszerűen elszabotálta.

Mondok József vadászház-botrányáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Izsák polgármesterének a jogszerűtlenül felhasznált támogatás miatt 35 millió forintot vissza kellett fizetnie, és költségvetési csalás miatt vádat is emeltek ellene.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.