Kórozs Lajos nem viccelt: feljelentette Orbán Viktort, Matolcsy Györgyöt és Selmeczi Gabriellát

2018. január 17., 13:58

Szerző:

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke az előzetes bejelentésének megfelelően valóban feljelentette Orbán Viktor miniszterelnököt, Matolcsy György Magyar Nemzeti Bank elnököt, és Selmeczi Gabriella fideszes országgyűlési képviselőt. A szerkesztőségünknek eljuttatott feljelentést elküldte a Legfőbb Ügyészségnek is.

Mint lapunk elsőként megírta, az MSZP-s képviselő azért tesz feljelentést, mert Matolcsy György a jegybank nevében megerősítette azt, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium is kommunikált, vagyis hogy semmire nem számíthatnak már a volt magánnyugdíjpénztári tagok az államtól. Pedig 2010. december 6-án a miniszterelnök, Lázár János akkori Fidesz-frakcióvezető, valamint Kósa Lajos, ügyvezető Fidesz-alelnökként benyújtott egy egyéni képviselői indítványt (amelyhez később Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi biztos is csatlakozott), amelyben kijelentették:

„Aki hagyja magát visszaléptetni az állami nyugdíjrendszerbe, annak garantálják az egyéni számlavezetést.”

Korózs azt írja, hogy Orbán semmit sem garantálnak a mai napig a „A kötelező magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről” című politikai nyilatkozatban foglaltakból. Hangsúlyozza, hogy a FIDESZ a 2010-ben kezdődő kormányzati ciklus többségében még 2/3-os parlamenti többséggel rendelkezett (a KDNP-vel), így gyakorlatilag bármilyen jogszabályt alkothattak volna.

„Az elmúlt 7 évben sem a Kormány, sem Orbán Viktor, sem Kósa Lajos, sem Lázár János, sem Selmeczi Gabriella (mint közfeladatot ellátó személy) nem adott ki arról nyilatkozatot vagy a Házszabály 82. § (1) bekezdése alapján, mint országgyűlési képviselők nem terjesztettek elő olyan politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslatot, amiben kinyilatkoztatták volna, hogy már semmit sem kell garantálni „…a közel 3 millió kötelező magánnyugdíj-pénztári tag eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében…”, ebből logika szabálya szerint az következik, hogy bár állásfoglalásuk nem változott, mégsem tettek semmit, Matolcsy György pedig gyakorlatilag kizárta a fenti garanciákat, ami álláspontom szerint az alábbi Btk. rendelkezésekbe ütközik"

– írja Korózs.

Ezért hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés, csalás és hűtlen kezelés tárgyában feljelentést tett. A beadványt Polt Péter legfőbb ügyésznek címezte.