Becsületsértésért feljelenti Orbán Viktort a Roma Parlament a gyöngyöspatai romákról tett kijelentések miatt

2020. január 17., 13:14

Szerző:

Becsületsértés vétsége és hivatali visszaélés miatt jelenti fel Orbán Viktort a gyöngyöspatai kártérítésről tett kijelentései miatt a Roma Parlament Egyesület.

A szervezetet nevében Horváth Aladár tartott sajtótájékoztatót pénteken azután, hogy a miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádióban is arról beszélt, hogy

a gyöngyöspatai romáknak „mindent megadnak, de pénzt nem.”

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mint ismert, 100 millió forintot ítéltek meg roma diákoknak, amiért a többiektől elkülönítetten tanították őket, bizonyos órákat meg sem tartottak nekik a Nekcsei Demeter Általános Iskolában.

Orbán először az év első Kormányinfóján tett botrányos kijelentéseket – mondván, szerinte nincs rendben, hogy egy „etnikailag meghatározott népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül” –, amit fideszes politikusok még azzal fejeltek meg, hogy a Soros-hálózat akciójának nevezték az egész kártérítést. Orbán ma arról is beszélt, hogy szerinte a magyarok azt gond nélkül elfogadják, hogy segély helyett munkát ad a kormány, hogy az adókból óvodákat tartanak fenn, ahol felzárkóztató munka folyik a romák számára, támogatják azt is, hogy szakmát tanuljanak (ezért jelentek meg Gyöngyöspatán kormánypárti politikusok győzködni a romákat, mire költsék a pénzt – BLN), de más dolog pénzt adni.

Mindezek miatt jelentette be most Horváth Aladár, hogy a Roma Parlament Egyesület nevében büntetőfeljelentést tesz a miniszterelnök ellen. Szerintük Orbán jogsértő nyilatkozatokat tett az ügyben, és bár

Horváth tudja, hogy Orbán részéről ez egy politikai akció, de ők olyan választ akarnak adni, ami a jog eszközeivel mutatja meg, hogy Orbán sem sérthet törvényeket.