Felfüggesztettet kapott az óvodai falomlás egyik felelőse

2017. november 22., 17:44

Szerző:

Jogerősen egy év tíz hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a kivitelező cég vezetőjét a soproni óvodai falomlás ügyében szerdán a Győri Törvényszék, az építkezés műszaki ellenőrét pedig pénzbüntetéssel sújtották – tájékoztatta a törvényszék sajtószóvivője az MTI-t.

Havasiné Kulcsár Petra elmondta, hogy a határozattal a törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A kivitelező cég vezetője ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és a hulladékgazdálkodás rendje megsértése miatt, míg a műszaki ellenőrrel szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indult eljárás, miután 2013 májusában egy soproni óvoda mosdójában leomlott egy válaszfal, és két óvodás megsérült.

Az eldőlt térelválasztó fal
Fotó: police.hu

A büntetőperben a cégvezetőt jogerősen egy év tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, a másodrendű vádlott pedig 240 000 forint pénzbüntetést kapott.

A vádirati tényállás szerint a soproni önkormányzat tulajdonában lévő óvoda épületét 2006-ban bővítették. Az építkezés során a mosdóban egy olyan falat építettek, amelyet az engedélyezési tervekben nem kellő részletességgel tüntettek fel, arról az óvodavezető és az elsőrendű vádlott egyeztetett, majd az építőanyagot a cégvezető szerezte be.

A fal építésére kivitelezési tervek nem készültek, a másodrendű vádlottnak pedig a műszaki ellenőrzésre nem volt jogosultsága, de az építési engedély alapján sem őt jelölte ki a beruházó.

A helyiség műszaki átadása 2006 novemberében történt meg. A szakszerűtlenül kivitelezett válaszfal 2013. május 23-án ledőlt. Ekkor mintegy húsz óvodás gyermek volt a helyiségben, közülük ketten megsérültek. Mindkét gyermek sérülése nyolc napon túl – négy hónapig, illetve hat hétig – gyógyuló volt.

A határozat indoklása szerint a balesetet több tényező együttesen idézte elő, például a tervek hiányosak voltak, továbbá sem a műszaki vezetőnek, sem a műszaki ellenőrnek nem volt az adott tevékenységre jogosultsága.

A szakértői vizsgálatok szerint a baleset közvetlen oka az volt, hogy nem horgonyozták le a falat és nem építettek megfelelő erősítő pilléreket, ami a kivitelező feladata lett volna. A falat csak ragasztással rögzítették.

A bíróság mindemellett kiemelte, hogy egy óvodában falépítés során különleges körültekintéssel kell eljárni.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.