Fej-fej mellett Orbán és Botka népszerűsége

2017. február 17. 10:44

Hajszálnyi a különbség Orbán Viktor és Botka László népszerűsége között, a jelenlegi kormányfőről a válaszadók 46 százaléka, Botkáról a válaszadók 44 százaléka nyilatkozott pozitívan – derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából.

Az elemzőcég szélesebb kérdéskört lefedő kutatást készített: a pártok népszerűségén túl a politikusok népszerűségét is vizsgálták: a pártelnökökét, a jelenleg ismert miniszterelnök-jelöltekét és a köztársaságielnök-jelöltekét.

A Republikon felmérése szerint a pártelnökök versenyét Szél Bernadett, az LMP társelnöke, valamint Orbán Viktor kormányfő vezetik – mindkét említett politikusnak viszonylag magas, 46 százalékos a kedveltsége, azaz a válaszadók 46 százaléka mondta azt, hogy kifejezetten kedveli vagy kedveli az adott politikust. A két politikus között különbség ugyanakkor az elkötelezett támogatók aránya: míg Szél Bernadettről a válaszadók csupán 5 százaléka mondta, hogy kifejezetten kedveli, addig ez az arány Orbán Viktor esetében 15 százalék. A pártelnökök rangsorában Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke áll a harmadik helyen, nem sokkal lemaradva az előbb említett két politikustól: a PM társelnökéről a válaszadók 37 százalékának van pozitív véleménye. A Jobbik, az MSZP, az Együtt, valamint az MLP elnökeinek kedveltsége nagyjából azonos, a megkérdezettek körülbelül egyharmada nyilatkozott úgy, hogy az említett pártok vezetőit kedvelik, vagy kifejezetten kedvelik. A vizsgált politikusok közül egyértelműen Gyurcsány Ferencet kedvelik a legkevésbé: a DK vezetőjéről a válaszadók csupán egyötöde mondott pozitív véleményt.

A pártok közötti verseny állóvizét Botka László kavarhatja fel. Ugyan a jelenleg ismert miniszterelnök jelöltek versenyét hajszál híján Orbán Viktor vezeti, Botka László is igen népszerű a választók körében - derül ki a Republikon Intézet felméréséből. A jelenlegi kormányfőt a megkérdezettek 46 százaléka kedveli, vagy kifejezetten kedveli, Botka Lászlóról, a válaszadók 44, Vona Gáborról a válaszadók 31 százalékának van pozitív véleménye. A miniszterelnök-jelöltek népszerűségének versenyében tehát nem annyira Vona Gábor, hanem jóval inkább Botka László tud a jelenlegi kormányfő kihívója lenni.

A köztársaságielnök-jelöltek közül Áder János a népszerűbb jelölt (57 százalék kedveli), ugyanakkor a megkérdezetteknek Majtényi Lászlóról is viszonylag pozitív véleményük van (43 százalék kedveli). A Republikon szerint tehát két, a választók körében népszerű jelölt verseng az államfői posztért. Majtényi összességében népszerű politikusként említhető: a maga 43 százalékos kedveltségével megelőzi szinte az összes pártelnököt, és népszerűsége inkább Orbán Viktoréval és Szél Bernadettével vetekszik.

A Republikon Intézet emlékeztetett rá: a mindenkori államfő a magyarországi mérésekben rendszerint jól teljesít, magas kedveltsége részben az intézménybe vetett bizalomnak, részben a pozíció kisebb mértékű átpolitizáltságának köszönthető. Éppen ennek a jelenségnek is köszönhető, hogy Áder János nem csak a köztársaságielnök-jelöltek közötti versenyt vezeti, hanem ő a legnépszerűbb az összes jelenleg mért politikus közül is.

A Republikon Intézet elemzése teljes terjedelmében itt olvasható.