Februárban kezdik el építeni a paksi atomerőmű két új blokkját

Ausztria tiltakozása ellenére.

2018. január 24., 10:38

Szerző:

A korábban meghatározott ütemterv szerint, februárban megkezdődik a paksi atomerőmű két új blokkjának építése – mondta Szijjártó Péter a TASZSZ orosz hírügynökségnek, amely a norvégiai Tromsöben tartott konferencián szólaltatta meg a külgazdasági és külügyminisztert.

„Nem lehet kétséges, hogy minden - beleértve a beruházásokat is - a tervnek és meghatározott határidőknek megfelelően valósul meg” – mondta Szijjártó Péter, továbbá kifejtette, hogy igaz, hogy az Ausztria az Európai Bíróságon támadta meg a beruházást, de ennek nem lesz hatása a paksi munkálatokra, minden a meghatározott ütemterv szerint halad.

Augusztus 28-án, Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztusi budapesti látogatásakor Szijjártó Péter még azt mondta, hogy az építkezés – amely 22 hónapot késett az EU-s kötelezettségszegési eljárás miatt – januárban fog kezdődni, és nem állíthatja meg semmi. 

A paksi atomerőmű bővítéséről, két új atomerőművi blokk megépítéséről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor 2014 januárjában írta alá a megállapodást a magyar kormányfő oroszországi látogatásán. Ennek értelmében a két új blokkot a Roszatom építheti fel. Az építkezés eleve rengeteg kockázatot rejt, a földrengésveszély mellett például félő, hogy a korrupció martaléka lesz, nem beszélve arról, hogy évtizedekre Oroszország adósává teszi Magyarországot. A projekt 12 milliárd euróba kerül, Oroszország 10 milliárd eurós, 4-5 százalékos kamatú devizahitelt ad hozzá, a fennmaradó kétmilliárdot Magyarországnak kell előteremtenie, hogy aztán 2023-tól 30 éven át a magyar adófizetők pénzéből törlesszen az oroszoknak. Bár a megújuló energia 2020-ra már olcsóbb lesz a nukleárisnál, a bővítést kísérő vitákban az Orbán-kormány képviselői rutinszerűen figyelmen kívül hagynak minden aggályt. Magyarország utólag fizet az elvégzett munkáért. 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.