Farkas Flórián, a Mr. Tíz Százalék: titokzatos elnöki keretből költekezett Orbán Viktor partnere

2017. november 28., 09:15

Szerző:

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) törvényességi felügyeletét ellátó – korábban kifejezetten megengedő módon viselkedő – Budapest Főváros Kormányhivatala kezdi elveszíteni a türelmét, s a roma testületnél folytatott felügyeleti eljárása során „mulasztásban megnyilvánuló eljárási jogsértéseket” állapított meg – tudta meg a Népszava.

A lap szerint tavaly nyáron a kormányhivatal javaslatokat fogalmazott meg az ORÖ működésével kapcsolatban, amelyeket a roma testület köteles lett volna megtárgyalni és azokról döntést hozni. A kifogásolt pontok közé tartozik az úgynevezett elnöki keret. 2011-ben, amikor még Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő – jelenlegi miniszterelnöki biztos – volt az ORÖ elnöke, a közgyűlés úgy határozott: a roma önkormányzat működési támogatásainak 10 százaléka az „elnöki keret alapját képezi”. A határozat kiterjedt arra is, hogy az elnök köteles félévenként beszámolni a pénz felhasználásáról.

Makai István, az ORÖ egyik ellenzéki tagja, és képviselőtársa, Dancs Mihály pár éve feljelentést tett az elnöki keret miatt.

Az ORÖ 2011 és 2014 között mintegy 2 milliárd 873 millió forint támogatást kapott, Farkas Flórián saját hatáskörben tehát ennek tíz százalékáról, 287 millió forint felhasználásáról dönthetett.

A roma politikusok egyebek mellett azt kifogásolták, hogy a közgyűlésnek semmilyen tudomása nem volt arról, mire költi Farkas Flórián pénzt. Az elnök sem írásbeli, sem szóbeli beszámolót nem terjesztett a képviselők elé. (Az ORÖ gazdasági vezetője állította, hogy az elnök nem a teljes összeget használta fel.) Az ügyészség megtagadta a nyomozást. Az indoklás szerint a működési támogatást nem kizárólag bérköltségre vagy rezsiköltségre szabad felhasználni. Az elnöki keret megléte önmagában nem bűncselekmény, az pedig – érvelt a vádhatóság –, hogy az ORÖ támogatási szabályzata esetleg nincs a hatályos jogszabályi környezethez igazítva, „nem a büntetőjogi értékelés körébe tartozik”.

Farkas Flórián, akit nyilván csak azért támadnak, mert cigány vezető – háttérben Orbán Viktor

Ezzel azonban az elnöki keret ügye máig nem zárult le. Bár a fővárosi kormányhivatal is úgy ítélte meg, hogy a tízszázalékos keret létrehozásának nincs jogszabályi akadálya, javasolta: az ORÖ rögzítse a szervezeti és működési szabályzatában, hogy az elnök milyen formában tesz eleget beszámolási kötelezettségének, és a beszámolót önálló napirend keretében tárgyalja a közgyűlés. Ez azonban máig sem történt meg, az ORÖ először napirendre sem volt hajlandó venni a dolgot, később pedig – mindenféle magyarázat nélkül – lekerültek onnan az idevágó tárgyalási pontok.

Egy másik ORÖ-képviselő a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal véleményét is kikérte az elnöki keretről. A borsodiak „tájékoztató jellegű, jogi kötelező erővel nem bíró” állásfoglalása hangsúlyozta, hogy

a nemzetiségi törvény nem ismeri az elnöki keret intézményét. A nemzetiségi önkormányzat vagyonának a nemzetiségi közügyek ellátását kell szolgálnia. Szociális ellátást például nem nyújthat, mert az nem a nemzetiségi, hanem a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik.

Ennek azért van jelentősége, mert a roma ellenzék szerint Farkas Flórián a legkülönbözőbb jogcímeken osztogatta a pénzt: ezek között volt temetési vagy szociális segély is.

A Népszava azt is írja, hogy a tízszázalékos keret Farkas Flórián régebbi elnöksége idején is létezett az Országos Roma Önkormányzatban. Annak idején egy belső gazdasági vizsgálat megállapította, hogy 2002-ben például Farkas saját hatáskörben 24 millió forintról dönthetett, ám ennél 12 millióval többet, összesen 36 millió forintot osztott szét. Az Állami Számvevőszék ismeretlen tettes ellen feljelentést tett: többen ugyanazon számlák alapján, jogosulatlanul jutottak mintegy 1,9 milliós támogatáshoz. Farkas Flórián akkor a számvevőszék által feltárt szabálytalanságok jelentőségét ahhoz hasonlította, mint amikor egy minisztériumban véletlenül nem megfelelő helyre tesznek egy aktát.