Ezt is kicsengeti: felemelték Gyárfás Tamás óvadékát 200 millióra

2018. július 24., 16:36

Szerző:

A másodfokú bíróság duplájára emelte Gyárfás Tamás óvadékát. Első fokon – mint megírtuk – százmillió forintos óvadékot állapítottak meg, és már ez az összeg is rekordnak számít Magyarországon. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, a Fővárosi Törvényszék pedig helyt adott ennek, s most kétszáz millió forintban szabta meg Gyárfás óvadékát.

A sportvezető ezt az összeget is kifizeti, így hamarosan lekerül a lábáról a nyomkövető.

A Fenyő János meggyilkolásának felbujtójaként meggyanúsított Gyárfás Tamás 100 millió forintos óvadéka ellen azért fellebbezett az ügyészség, mert indoklásuk szerint a gyanúsított személyi körülményeiben nem következett be olyan változás, amely megalapozná a kényszerintézkedés (lakhely-elhagyási tilalom) szabályainak enyhítését. Továbbá azzal érveltek, hogy Gyárfás vagyonára tekintettel az óvadék összege nem alkalmas arra, hogy biztosítsa a jelenlétét az eljárásban.

Gyárfás Tamás
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Fővárosi Törvényszék döntése szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a gyanúsított személyi szabadságának bizonyos fokú korlátozása továbbra is indokolt, mert megalapozottan feltehető, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne. E feltételezést a gyanúsítás szerinti bűncselekmény kiemelkedően magas tárgyi súlya, az ahhoz kapcsolódó büntetési tétel, valamint a gyanúsított rendkívül kedvező egzisztenciális háttere együttesen erősíti.

A törvényszék szerint a gyanúsított személyi körülményeire és az eljárásban eddig tanúsított magatartására tekintettel az elsőfokú bíróság megalapozottnak ítélte azt is, hogy a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye csekélyebb mértékű, így az az óvadék alkalmazása mellett lehetővé teszi a bűnügyi felügyelet során enyhébb magatartási szabályok előírását. A másodfokú bíróság szerint azonban az óvadék mértékének meghatározásakor különös figyelemmel kell lenni a bűncselekmény tárgyi súlyára, a gyanúsított személyi körülményeire és vagyoni helyzetére.

A gyanúsított által bevallott vagyon és az általa óvadékként felajánlott összeg alapot szolgáltat ahhoz, hogy az óvadék első fokon megállapított mértékét a törvényszék megemelje. Mindezek alapján a másodfokú bíróság az óvadékot 200 millió forintban határozta meg.

Gyárfás az első fokon kiszabott 100 millió forintos óvadék kapcsán azt mondta a 24.hu érdeklődésére, hogy kifizeti az összeget. „Mindenemet ráteszem, az otthonomat, bármit, mert nincs veszítenivalóm. Ezt az összeget ugyanis csak akkor nem kapnám vissza, ha megsérteném a bíróság szabályait. De ez szóba sem jöhet, mert soha nem fogok megszökni és mindig a hatóság rendelkezésére fogok állni. Tisztázni akarom magam, nem elmenekülni akarok. Nincs mitől tartanom" – mondta akkor.

portál most az emelt óvadékáról is megkérdezte az úszószövetség volt vezetőjét, aki azt válaszolta, hogy

a duplájára emelt összeget is kifizeti.

Gyárfás Tamás korábbi magyar úszószövetségi elnök, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA végrehajtó bizottságának tagja, médiavállalkozó ellen a Budai Központi Kerületi Bíróság áprilisban rendelt el nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat. Az intézkedést a Fenyő János médiavállalkozó ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében rendelték el. Gyárfás tagadja az ellene felhozott vádakat.