Ez történik, ha ingyen-csatornázást ígér a Fidesz-kormány: méterenként 42 ezer forintot fizettek a lakók

2018. május 7., 11:50

Szerző:

Ingyenessé válnak a közműcsatlakozások július 1-jétől a családoknak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak (kkv), és ennek a körnek mérsékli vagy teljesen díjmentessé teszi a kormány a kapcsolódó eljárási díjakat, miközben csökkennek az ügyintézési határidők is – jelentette be Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára még 2017. június 30-án

Az Átlátszó beszámolója szerint a kormánysiker után egy nappal a víziközmű szolgáltatók jelezték, hogy „a csatlakozás kivitelezése és a bekötő vezeték kiépítése, továbbá a vízmérőn kívüli szerelvények beszerelése nem szerepel a térítésmentes szolgáltatások között, így azok díját továbbra is meg kell fizetni a szolgáltatók részére.”

A portál munktársának Csongrád megyei tapasztalatai szerint csak csak a terv 150 ezer forintba került.

Miután  alfogadta a tervet a szolgáltató, jöhetett az ajánlat. Az ivóvíz gerincvezeték 6,77 méterre van a bekötési ponttól, a csatorna pedig 9,88 méterre. Az Alföldvíz Zrt. ajánlata a következő: a szennyvíz bekötéséhez az ún. munkaárok készítése visszatemetéssel a 27 százalékos áfával 116 472 forint. A cső fektetése és bekötése 295 974 forint.

Vagyis a csatornabekötés 412 445 forint, tehát minden métere tervezés nélkül több mint 41 ezer forintba kerül.

De akkor mire gondolhatott a helyettes államtitkár?