Ez komoly: szemléletformálásra kapott egymilliárdot a halál béna Nemzeti Kukaholding

2017. december 14., 11:58

Szerző:

A kormányzati pályázati portál adatai szerint egymilliárd forintos EU-s támogatást nyert az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., amely leginkább arról ismert, hogy az alapvető feladatait sem képes ellátni megalapítása óta.

A cég – amelynek a számlázás és a szemétdíjak beszedése lenne a feladata, de ezzel sem képes megbirkózni –szemléletformálás címén kapja a kozmikus brüsszeli közpénzt – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A lap emlékeztet, a cég számlázási rendszere gyakorlatilag működésképtelen, a fogyasztók több hónapos késéssel kapják meg a kifizetendő számláikat, sőt nemritkán hamarabb kapnak fizetési felszólítást, mint fizetési értesítőt. A cégnek volt olyan ügyfele is, aki mindeddig nem kapott számlát, év végén viszont kettőt is postáztak neki.

Ennek dacára is beugrott a kapucniba 999 millió forintnyi támogatás, amelyből a társaság a terv szerint felhívja a nyilvánosság figyelmét a hulladékképződés megelőzésére, az elkülönített hulladékgyűjtés helyes gyakorlatának megismertetésére, illetve a tudatos és felelősségteljes hulladékkezelésre. Mint írták, információs programsorozatokkal, kampányokkal és közösségi együttműködések megvalósításával szeretnék a társadalom szemléletét formálni a környezet megóvása érdekében.

A projektismertető alapján nem kizárt, hogy

a kormány egyik kedvenc kommunikációs cége kapja majd meg a feladatot.

Az állami cég az óvodásokat is meg kívánja szólítani a program keretében. A környezettudatos magatartást ajándéktárgyakkal, szemléltetőeszközökkel és oktatási anyagok elkészítésével – mint mobil kiállítási stand, palackzsugorító gép, makettek, óvodai megállító táblák – igyekeznek majd elérni. 

A 155 embert alkalmazó társaság egyébként így is alaposan ki van bélelve közpénzzel. Weingartner Balázs elnök-vezérigazgató havi egymillió forintos fizetésből és kétszázezres cafetériakeretből tengődik, helyettese is 950 ezerből, az igazgatósági tagok pedig 800 ezer forintból próbálják kibekkelni a nehéz időket.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.