Eredménytelenül zárult az egyeztetés az Emmivel az otthoni ápolás ügyében

2018. július 12., 19:45

Szerző:

A civil szervezetek és az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön tárgyalt az ápolási segélyekről, de a tárgyalás eredménytelenül zárult – írja a Hír TV.

A megbeszélésen Rétvári Bence államtitkár is részt vett. A civileket olyan édesanyák képviselték, akik maguk is fogyatékkal élő beteg gyereküket ápolják.

A tárgyalást egy kampánysorozat előzte meg azért, hogy felhívják a figyelmet az otthoni ápolást végzők méltánytalan helyzetére. A Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület és az aHang kampányplatform petíciót is indított annak érdekében, hogy foglalkoztatási jogviszonyként ismerjék el az otthoni betegápolást.

Fotó: Facebook/Ahang

A szervezetek hangsúlyozták, hogy a jelenlegi segélyezési rendszer nyomorban tartja azokat a családokat, ahol tartós beteg él. A kiemelt ápolási díj jelenleg havi 58 680 forint, családi pótlékkal együtt ez 75 ezer forint bevételt jelent az érintett családoknak. A szomszédos országokban lényegesen magasabb ennél az ápolási díj. Csehországban 180 ezer, Horvátországban 140 ezer, Ausztriában majdnem 650 ezer forintot, de még Romániában is majdnem a duplája, 130 ezer forint.

Az itthoni szervezetek azt akarják elérni az ápolás munkaviszonyként elismerése mellett, hogy legalább a minimálbért érje el az ápolási díj összege. Az egyesület számításai szerint ez 6 milliárd forintból megoldható lenne, de ahogy pár napja megírtuk, a Fidesz nem támogatta a javaslatot.

Az Emmi némileg másképpen kommunikálja a tárgyalás sikertelenségét. Közleményükben azt írják, hogy az egyeztetésen részt vevő civil szervezetek egyetértettek a kormány azon elképzelésével, hogy tovább emeljék az ápolási díjat, ennek részleteiről a minisztérium bővíti a párbeszédet további szakmai és civil szervezetekkel, érdekképviseletekkel és a szociális ágazati egyeztető fórummal.