Emmi: még érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

2017. december 14., 17:26

Szerző:

Magyarországon jelenleg alacsony az influenza aktivitása, így még nem késtek el azok, akik védőoltással szeretnének védekezni – közölte csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzamegbetegedések számának alakulását, a jelentések alapján végzett becslés szerint december 4–17. között 8750 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek egyötöde volt gyermek. A százezer lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Fejér, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb.

Kopogtat az influenza, de még lehet védőoltást kérni
Fotó: Pixabay

Az adatok szerint a 2017/2018-as influenzaszezonban eddig Baranya, Győr-Moson-Sopron és Tolna megyében diagnosztizáltak influenzavírus okozta megbetegedést, mindegyikért az influenza B vírusa volt felelős.

Jelenleg Európában is alacsony az influenza aktivitása, a legtöbb országban szórványosan fordulnak elő megbetegedések. Eddig viszonylag kevés vírust mutattak ki, közülük több volt influenza B, mint influenza A vírus.

A kormány idén is lehetőséget biztosít az influenzafertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozók térítésmentes vakcinával történő védőoltására. Ebben a szezonban is 1,3 millió térítésmentesen felhasználható influenza elleni vakcina áll rendelkezésre Magyarországon.

Mivel az influenzavírusok járványos terjedése még nem kezdődött meg, az influenza elleni védőoltást még mindig érdemes beadatni – hívta fel a figyelmet a szaktárca.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.