Emléktáblával tiszteleg Ferenczi Krisztina előtt a XIII. kerületi önkormányzat

Emléktáblát kap az Orbán-bányák ügyét és a kormányfő családjának vagyonosodását feltáró oknyomozó újságíró.

2017. november 24., 17:22

Szerző:

A XIII. Kerületi Önkormányzat emléktáblát állít Ferenczi Krisztinának – az országos hírnevű, 2015-ben elhunyt újságíró születésnapja alkalmából. Az átadás 2017. december 08-án, pénteken 11 órakor a Pannónia utca 15. szám alatt lesz.

Ferenczi Krisztina 1950. december 9-én született Budapesten. Színésznő, író, újságíró is volt. Egy évvel a színművészeti főiskola előtt, 1969-ben lett a Nemzeti Színház stúdiósa. Számos társulatban szerepelt, nagynevű darabokban is föllépett, miközben gyakorló színésznőként elvégezte az ELTE-n a magyar szakot. Miután 1990-ben a szegedi színháztól elbocsátották Ruszt József művészeti vezetőt és munkatársait, Ferenczi még eljátszotta Anna Karenina szerepét, majd ő is távozott a színháztól. Budapesten szabadfoglalkozású színésznő lett, közben könyvet írt 1989-ben elhunyt első férje emlékére. A színészi pályát rövidesen végleg elhagyta.

Ferenczi Krisztina

Beiratkozott a Magyar Hírlap újságíró-iskolájába, ahol Márványi Ágnes tanította. A Nyilvánosság Klub tagja lett, egyéves Soros-ösztöndíjat kapott, hogy könyvet írjon az 1996-os új médiatörvény tervezetéhez, ez 1994-ben meg is jelent Előjáték a sajtószabadsághoz címmel.

Újságíróként leginkább az oknyomozás területén alkotott rövid ideig a Blikknél, majd a Magyar Hírlapnál, a Népszavánál és a Népszabadságnál. Az Orbán-bányákról írt tényfeltáró cikksorozatáért a Magyar Hírlap régi munkatársai 2001-ben az Év újságírójává választották. Átment a Népszavához, itt 2006-ban mondott fel. Abban az évben jelent meg Szüret – Az Orbán-vagyonok nyomában című könyve.

Saját önmaghatározása szerint „baloldali liberális demokrata” világnézetű. 2007 és 2008 között pályáját megszakítva egy budapesti ingatlanértékesítő cég munkatársa volt, majd 2008-tól szabadúszó oknyomozó újságíró, az Átlátszó.hu-n, a Népszabadságban és a Népszavában is publikált. Korábbi összegző oknyomozó könyvének, a Szüretnek a folytatásaként 2014-ben jelent meg a Narancsbőr – Az Orbán-vagyonok nyomában című tényfeltáró könyve, melyben folytatja Orbán Viktor és a hozzá közelállók vagyonosodásának vizsgálatát.

2015. július 16-án hunyt el hosszú betegség után, július 29-én kísérték utolsó útjára a budapesti Farkasréti temetőben. 2015 novemberében posztumusz Hazám-díjban részesült.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.