Embercsempészet miatt az USA-ban körözik a Tiltott Csíki Sör tulajdonosát

2018. január 3., 08:21

Szerző:

Lénárd Andrást, a magyar kormány által is támogatott székelyföldi sörgyár, a Tiltott Csíki Sört előállító üzem tulajdonosát embercsempészet miatt keresik az Egyesült Államokban – tudta meg a Magyar Nemzet.

Gyártósor a Csíki Sör Manufaktúrában

A lap birtokába jutott periratok szerint Lénárd Andrást 16 évvel ezelőtt, Champlain település közelében elfogták, , amint Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre a hivatalos határátkelőhelytől autójában három külföldi nőt csempészett az országba. Az ő állampolgárságuk nem derült ki a periratból, de nevük alapján vélhetően magyarok. Az Erdélyi Átlátszó újságírója elérte egyiküket, aki Facebook-profilja szerint ma is Pécsett él, és az erdélyi portálnak azt mondta: egy amerikai sztriptízbárban táncoltak volna, de nem kaptak vízumot. Így Kanadába utaztak, ahol Lénárd várta őket autóval, hogy a zöldhatáron csempéssze át őket az Egyesült Államokba.

Lénárd András a lapnak azt mondta, rég nem járt az Egyesült Államokban, és nem szívesen emlékszik vissza arra, ami ott vele „évtizedekkel korábban” történt.

A férfit akkor tetten érték, letartóztatták, majd felesége, az amerikai származású Jerelyn T. kifizette az ötvenezer dolláros óvadékot, amivel szabadlábra helyezték.

A Magyar Nemzet szerint Lénárd András azóta Csíkszeredán él amerikai feleségével. Ügye még függőben van, a lap nem talált arra utaló jelet, hogy a letartóztatási parancsot visszavonták volna.

Mint ismert, amikor Lénárd András cége és a Heineken között tavaly év elején Romániában kitört egy jogvita, a Fidesz és a Jobbik is a Heineken bojkottját javasolta, Lázár János kancelláriaminiszter akkor teljes mellszélességgel kiállt a vállalkozás mellett, amely „az erejét fitogtató multival” szemben áll. 

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.