Elüldöznek egy egyetemet - tizenkilenc német tudós tiltkozik a lex CEU ellen

2017. április 21. 12:05

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című tekintélyes német konzervatív lap Elüldöznek egy egyetemet címmel közölte tizenkilenc német tudós felhívását, amelyet az európai kormányokhoz és az Európai Bizottsághoz intéztek a budapesti CEU megmentése érdekében.

Kiemelik, hogy a módosított felsőoktatási törvény egyes rendelkezései kizárólag a CEU-t érintik, és Orbán Viktor kormányfő, valamint a Fidesz vezető tagjainak megnyilatkozásai nem hagynak kétséget azzal kapcsolatban, hogy a jogszabályalkotás szándéka az egyetem elűzése az országból.

A német tudósok kifejtik, hogy egyes országokban a populista kormányok politikája a tudomány szabadsága ellen irányul, és ugyan a módszerekben mutatkoznak eltérések, az indíték mindig ugyanaz: az azonos származású és érzésvilágú emberekből álló közösségként felfogott "igazi nép" képviselőiként fellépve igyekeznek mindent kiszorítani, ami zavarja az egységet, és ez nem utolsósorban érinti a véleménypluralizmus színtereiként működő egyetemeket. A magyar esetet sok más esettől megkülönbözteti, hogy Magyarország uniós tagország – olvasható a felhívásban, amelyet többek közt a Német Tudományos Kutatási Alap elnöke, a Németországi Történészek Szövetségének elnöke, valamint a Bajor Tudományos Akadémia elnöke írt alá. A német tudósok felszólítják az uniós tagállami kormányokat és a brüsszeli Európai Bizottságot, hogy tegyenek megfelelő lépéseket az egyetem további működésének biztosítása érdekében.

A svájci Neue Zürcher Zeitung egy politológiaprofesszor, egy berni egyetemi oktató, valamint a svájci Esélyegyenlőségi Intézet helyettes vezetője közös vendégkommentárját közli, amelyben a szerte a földgolyón holnap megtartandó March for Science demonstrációval kapcsolatban – Magyarországon Séta a tudományért elnevezéssel hirdették meg az eseményt – kiemelik: az ilyen tüntetés szükségességét támasztja alá, hogy napjainkban az első számú világhatalom, vagyis az Egyesült Államok alternatív tények révén kormányoz, Magyarországon pedig az ország legjobb egyetemét be akarják zárni, mert független a kormánytól.

A szombati March for Science menettel a bajor liberális Süddeutsche Zeitung is foglalkozik. A tudományos kutatás szabadságának fontosságát és a téma időszerűségét a lap egyebek közt azzal támasztja alá, hogy Magyarországon egyetemet akarnak bezárni. Martin Stratmann, a Max-Planck-Társaság elnöke a Süddeutsche Zeitungban megjelent írásában úgy fogalmaz, hogy Magyarországon, amely továbbra is az Európai Unió tagja, az autokratikus törekvések ütköznek a tudomány nemzetközi jellegére és a nyitottságra való igényével.

(Klubrádió/Kárpáti János)