Eltűnt a feszület a szombathelyi emlékműről, a püspök elismerte a kereszténység bűneit

2018. május 16., 12:38

Szerző:

Eltűnt a kereszt a szombathelyi felszabadulási emlékműről, amelyet május elsején Brenner János boldoggá avatásának napján helyeztek fel. A feszületet az egykor az emlékművön díszelgő vörös csillag helyére függesztették ki, a megyei hírportál, a nyugat.hu olvasóit igencsak megosztotta a jelenléte, a legharciasabb kommentelők gyilkossággal és tömegmészárlással vádolták meg az egyházat. Erre Székely János püspök, a Szombathelyi Egyházmegye vezetője nyílt levélben reagált. „A keresztények valóban követtek el sok-sok bűnt, néha szörnyűségeket is a történelem folyamán.

Ez a kereszténység nagy szégyene és fájdalma azóta is.

Azonban talán jó, ha reálisan látjuk ezeknek a történelmi bűnöknek a nagyságrendjét és természetét.” Székely János úgy véli, hogy vannak áldozatai a kereszténységnek a 2000 éves történelme folyamán, de nem tízmilliók, ellenben a 20. század vérzivataraiért két istentagadó, vallásgyűlölő ideológia a felelős. Ezután felsorolja a kereszténységnek legfontosabb érdemeit: „A kereszténység történelmi gyümölcsei a következők: az ingyenes iskola és a kórház intézményének feltalálása, az emberek egyenlőségére épülő nyugati jogrend és szociális háló, a klasszikus művészetek, az Európában berobbanó óriási tudományos és technikai fejlődés, a rabszolgaság megszüntetése és még sorolhatnánk.” Végül levelét azzal zárja, hogy a kereszt mégis az emberiség legdrágább, legfontosabb, legszentebb szimbóluma.

Fotó: Nyugat.hu/Bonyhádi Zoltán

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.