Elszólta magát a szóvivő, Hadházy Ákos szerint hülyét csinál magából és pánikol az Orbán-kormány

Fenntartja az LMP társelnöke, hogy hatalmas blöff a nemzeti konzultáció, s szerinte a kormány könnyedén igazolhatta volna állításait, ám ezt – korábbi ígéretével szemben máig sem tette meg. Ráadásul Kovács Zoltán súlyos önellentmondásba keveredett.

2018. január 11., 13:40

Szerző:

Aki egy kicsit is elfogulatlanul szemléli az eseményeket, annak mára teljesen világos, hogy hatalmas blöffről van szó, a kormány saját csapdájában vergődik, hiába Kovács Zoltán vagdalkozása – mondta lapunknak Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke ugyanis ismét napirendre került a kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján, ám – mint arra Hadházy is felhívta a figyelmet – Kovács Zoltán hiába hazugozta őt és pártját, valójában csak újabb súlyos önellentmondásba került.

Kovács elmondása szerint ugyanis 2 356 811 nemzeti konzultációs űrlapot küldtek vissza: postai úton 2 178 320, interneten 178 491 érkezett. Mind a hét kérdés esetében 2,3 millió felett volt a „Soros-tervet” elutasító válaszok száma. A kormányszóvivő a beérkezett ívek mennyisége alapján minden idők legsikeresebb nemzeti konzultációjának nevezte a „Soros-tervről" szólót.

Kovács hangsúlyozta, a feldolgozást a január 31-ei határidő előtt befejezték, és adatvédelmi szempontból megfelelően tárolják a válaszokat. Arra a kérdésre azonban, hogy van-e lehetőség leellenőrizni az íveket, a kormányszóvivő azt válaszolta: „minden LMP-s hazugság ellenére” az ívek megtekinthetők. 

Kovács Zoltán és a dobozok – konzultálnak a nemzettel

Csakhogy a sajtótájékoztatón egyetlen ilyen ívet sem mutatott fel, s egyetlenegy, a kormányszóvivő mögé felhalmozott, állítólag a konzultációkat tartalmazó doboz sem volt nyitva. Sőt, le voltak ragasztószalagozva a kartondobozok, holott – s itt a legnagyobb ellentmondás – ezeken az íveken elvileg semmiféle, azonosításra alkalmas személyes adat nem szerepelhet.

Hadházy a 168 Órának azt mondta, hogy valóban ellentmondás van a retorikában, hiszen a postai beérkezés után azonnal el kellett, illetve kellett volna távolítania az állami szerveknek a személyes adatokat is tartalmazó, a visszaküldők által tetszés szerint kitölthető részt, így a kormányszóvivő mögé halmozott dobozokban elvileg egyetlen azonosításra alkalmas, azaz adatvédelmi szempontból aggályos ív sem lehetett. Ám – tette hozzá Hadházy – nemcsak a most gondosan leragasztott dobozokba nem lehetett benézni, hanem ő maga sem nyithatott fel dobozokat, csupán egyetlen egybe nézhetett be, amikor független megfigyelőként november végén körberohanhatta a konzultációs ívek feldolgozásának helyszíneit.

Hadházy – aki ellen nyomozás indult a nemzeti konzultációvak kapcsolatos kijelentései miatt – érthetetlennek nevezi, hogy ha a kormány az igazát akarja bizonyítani, miért nem adott lehetőséget arra, hogy a média képviselői, vagy akár – nemzetközi gyakorlatoknak megfelelően – uniós megfigyelők belenézhessenek a személyes adatokat egyáltalán nem tartalmazó ívekbe. Ugyanakkor az LMP társelnöke szerint ma már mindegy is ez, hiszen száz fidelitasos akár két nap alatt kitölthet annyi ívet, amennyire a kormánynak szüksége van.

Egyetlen dolog miatt fontos még mindig a konzultációs hazudozás – vetette fel Hadházy. A postai nyilvántartásokat, küldeménylistákat, így a kísérőleveleket azóta sem engedélyezték, hogy a zöldpárti politikus és mások is kérték, sőt, közérdekű adatigénylést is benyújtottak ezekért az adatokért.

Emlékezetes, hogy november végén, amikor Hadházy 1,2 millió visszaküldött nemzeti konzultációs ív még a postánál van – így próbálta a kormány megmagyarázni, hogy az LMP társelnöke a feldolgozást végző szerveknél nem találta meg a rekordként beharangozott 1,7 milliónyi konzultációs ívet. A Magyar Posta létesítményeibe viszont Hadházy nem mehetett el, ott ugyanis nem engedélyezték a betekintést. Ezután először az Együtt jelentette be, közérdekű adatigényléssel kikéri a visszaküldött konzultációs levelek költségeinek számláját a postától, hogy tisztázzák a számokat. Hadházy is megtette ugyanezt, amire reagálva a Fidesz lehazugozta a politikust, éppen úgy, mint most szerdán Kovács.

Csakhogy akkor novemberben a kormány – a Fidesz közleménye szerint legalábbis – azt ígérte, hétfőn (azaz 2017. november 27-én) nyilvánosságra hozzák a postai összesítéseket, Hadházy Ákost pedig beperelik a kijelentéseiért. A közlemény szó szerint úgy szólt: „A kormány közérdekű adatigénylések alapján hétfőn nyilvánosságra hozza a postai összesítéseket." Ez azonban a mai napig nem történt meg.

A Fidesz 2017. november 25-i közleménye saját honlapján

Hadházy szerint az Orbán-kormány a postai adatokkal könnyedén igazolhatná, hogy naponta, normális menetben érkeztek vissza a válaszok. Ám ezt valamiért továbbra sem teszi meg, ami önleleplező – fogalmazott. A politikus szerint a kormány bajban van, mert úgy tűnik, nem talál senkit a Magyar Postánál, aki a hamis elszámolásokat aláírná és nevével vállalná a csalást. Hadházy azt is mondta:

„ha valaki még most gondolkodna azon, hogy jópénzért aláírja a hazug postai kísérőlevél-elszámolást, akkor azt innen figyelmeztetem: kormányváltás esetén az első dolgom lesz bemenni, s a hiteles adatokat kikérni, amelyeket a hatalom most visszatart."

A kormányzati és fideszes konzultációs mismásolásnak csupán azért van jelentősége, mert az Orbán-kormány a következő hónapokban éppen erre, azaz az általuk egyoldalúan kikiáltott eredményekre hivatkozva indít majd először köszönő, majd pedig eredményközlő kampányt. 

Szerdai hír ugyanis, hogy újabb 11 milliárd forintból kezdhet újabb kampányba a Fidesz-kabinet, épp az országgyűlési választások előtt, és ezt vélhetően össze is tudja majd hangolni a Fidesz saját kampányával. A kormány honlapján közzétett szerződésekből derült ki, hogy a kabinet júliusig újabb 11 milliárd forint elköltésére szerződött reklámcégekkel, a Soros György elleni kampányt is intéző New Land Mediával, illetve a Lounge Design Kft.-vel. Kovács a tájékoztatóján erre is kitért: lényegében elismerte az új kampány indulását, ám részleteket nem árult el.

Jönnek az újabb plakátok – 11 milliárd forintot költenek rájuk az adófizetők

Az MTI szerint csak azt mondta, hogy a kormány minden, politikai természetű tevékenységéről időben tájékoztatást ad majd. A Hír TV ehhez azt is hozzátette, hogy az adatok nyilvánosak, „de természetesen a politikában nem adjuk meg az előnyt egyetlen ellenfélnek vagy éppen a választásokhoz közeledve a pártoknak, hogy előre elárulnánk, hogy pontosan mit kívánunk tenni. De mindenki látni fogja az eredményét, illetve a szándékát a kormánynak”. Arra a kérdésre, hogy várható-e újabb, a „Soros-terveshez” hasonló kampány, annyit mondott:

az ország ellen most már hetedik éve „folyamatos lejárató kampány van, a magyar kormánynak is élnie kell azokkal az eszközökkel, amelyek ezt ellensúlyozzák”.

Mindezt több médium is úgy fordította le, hogy a kormányszóvivő elismerte, hogy a kormány 11 milliárd forinttal támogatja meg a Fidesz kampányát. Várható, hogy a kormány és a Fidesz szlogenjei is ugyanazok lesznek, ahogy 2014-ben is a kormány használta először a „Magyarország jobban teljesít” szlogent, majd szinte ingyen átadta annak használati jogát a Fidesznek.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.