Elszámoltatást, nyugdíjkorrekciót, szabad iskolákat ígért Gyurcsány Ferenc a DK programbemutatóján

2017. november 18., 16:18

Szerző:

Elszámoltatást, szabad közoktatást, a társadalombiztosítás helyreállítását, nyugdíjkorrekciót, és olyan országot ígért Gyurcsány Ferenc szombaton Salgótarjánban, amely sokaknak reményt ad. A Demokratikus Koalíció (DK) országos választási programbemutató nagyrendezvényén, a zsúfolásig megtelt József Attila Művelődési- és Konferenciaközpont színháztermében felállva, vastapssal köszöntötték mintegy hatszázan az ötödikként felszólaló elnököt, Gyurcsány Ferencet.

A volt miniszterelnök beszélt arról, hogy a bűn a rendszer építő eleme lett, „bűntől működik a nemzeti összezárás rendszere". Függetlenné kell tenni az ügyészséget, a bíróságot, vissza kell venni a maffiaállam vezetőitől és kiszolgálóitól az ellopott közvagyont, fel kell mondani az oligarchákkal kötött földbérleti szerződéseket, és a visszavett közvagyonból legalább részben kárpótolni kell az Orbán-kormány által meghurcolt sok-sok ezer embert, mert nem maradhat sem büntetés, sem kárpótlás nélkül mindaz, amit az elmúlt hét évben elkövettek – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke azt ígérte: összehozzák Magyarországot, hogy a haza, a nemzet sokak, mindannyiuk reménysége, a felemelkedés országa legyen.

Mint ismertette, a DK olyan iskolát akar, amelyben van elég figyelem, sokszínűség, szabadság. Csökkentenék a jobban megfizetett pedagógusok terheit, és megszüntetnék a „kimondhatatlan nevű" KLIK-et, hogy a városok, a községek döntsék el, nekik milyen szellemiségű iskola kell. Visszaállítanák az iskolakötelezettség 18 éves korhatárát is.

Gyurcsány Ferenc azt is elmondta, a Demokratikus Koalíció helyreállítja a társadalombiztosítást, felszámolja az egészségügyben uralkodó feudális viszonyokat, „hogy ne akkor kapjál többet, ha több a kapcsolatod, ha tudod a főigazgató úr telefonszámát".

Fotó: MTI/Komka Péter

A Gyurcsány-kormány által bevezetett nyugdíjkorrekciót újra kell kezdeni – szögezte le az elnök, hozzátéve: be kell vezetni a nyugdíjplafont, meg kell szüntetni „azt a gyakorlatot, amelyet szavazatvásárlási szándékkal tart fenn a Fidesz, hogy külföldön élő állampolgárok Magyarországra bejelentkezve magyar nyugdíjat kapnak", felül kell vizsgálni a rokkantnyugdíjakat, amellyel sokakat aláztak meg, meg kell teremteni az otthonápolást a legkiszolgáltatottabb idősek gondozására.

„Nem gondoskodni az idősekről, átlépni az ő nyomorúságuk fölött, egész egyszerűen embertelen. Ha ilyen a jobboldal, akkor ne sokat beszéljen az erkölcsi fennsőbbrendűségéről, beszéljen a hitványságáról" – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Beszédében arra is kitért, hogy a jobboldal fél Budapesttől, de Budapest nem lehet bűnös város. Vissza kell adni a főváros becsületét, közvetlenül választott önkormányzatát, és a működéséhez szükséges forrásokat – tette hozzá.

Az ellenzéki párt vezetője azt mondta: ez egy kitűnő ország – is lehetne; ahhoz, hogy ez így legyen, másik kormány kell.    

Gyurcsány Ferenc elmondása szerint „kicsit osztrák világot" szeretne, nyugalommal, éttermek teraszán üldögéléssel, reménnyel, hogy a gyerek tanulni tud, hogy a nagyit rendesen meg fogják gyógyítani.

Beszédét így zárta: Hozzuk már össze Magyarországot, magunkért, Európáért, a köztársaságért!

A rendezvényen Niedermüller Péter arról beszélt, hogy míg a kormány luxuskörülmények között él, a dolgozók bére alig tart hó végéig. László Imre, az egészségügyi kabinet vezetője szerint az egészségügy szétesett, és legalább félmillió embernek már háziorvosa sincs. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője azt hangsúlyozta: ahogy egész Magyarország, a vidék és a vidékfejlesztés is szétesett, a párt Sokak Magyarországa programja össze akarja hozni az országot.

Molnár Csaba ügyvezető alelnök egyaránt bírálta, hogy a kormány eladósította az országot az oroszoknak egy múlt században divatos erőműért, mint azt, hogy ellopták a magánnyugdíjakat vagy a trafikokat, „önök jobban tudják ezt a sort folytatni, mint ahogy Orbánék ebbe belegondolnak".

Megfogalmazta azt is, nem lesz ez mindig így, „fogják még ők bánni, hogy ez alatt a nyolc év alatt nem foglalkoztak a magyar börtönök túlzsúfoltságával".

A DK programbemutató rendezvénye előtt az Örömóda szólt a művelődési központban, az elnök beszéde után a Himnusz csendült fel. (Korábban az MTI tudósítása alapján azt írtuk, hogy előtte az Internacionálé szólt, de az MTI később helyesbített, hogy az Örömóda, az EU hivatalos himnusza volt az. Úgy látszik, tudósítójuk egyiket sem ismeri.)