Előre figyelmeztették a Nemzeti Választási Iroda vezetését, hogy nagy terhelés esetén összeomolhat az új választási honlap

2018. április 26., 13:24

Szerző:

A 24.hu  szerint már a választási informatika előzetes átvizsgálásánál figyelmeztették a Nemzeti Választási Iroda vezetését, hogy nagy terhelés esetén kockázatos a frissen fejlesztett valasztás.hu működtetése, az NVI mégis az új portállal indult neki az országgyűlési választásnak.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Az adatok nyilvános publikálására és átjelentkezések bejelentésére szolgáló hivatalos portál április 8-án csupán néhány óráig bírta az élénkülő forgalmat, reggel fél 10 körül teljesen összeomlott, és csak április 17-én tudták újra beüzemelni. A választás ideje alatt és a rákövetkező kilenc napban egy régi fejlesztésű, sokkal kevesebb adatot tartalmazó portál működött a valasztas.hu domain alatt.

A választás után az egyes választókörök hibás szavazatszámlálásairól szóló hírek miatt egy sor összeesküvés-elmélet született. A szoftvercsere, és a zavaros kommunikáció tovább rontott a helyzeten, sokan az egész választás tisztaságát megkérdőjelezték. Pálffy Ilona, a választási iroda vezetője jó darabig hiába magyarázta, hogy a Nemzeti Választási Rendszer, amelyet a 2013-ban állami kézbe vett IdomSoft Zrt. készített, jól működött, csupán az attól független honlappal volt baj, az ellenzéki pártok is vizsgálódni kezdtek, és hosszú időbe telt, amíg ők is erre a megállapításra jutottak. Arra azonban eddig senki sem kapott magyarázatot, miért nem cserélték le már a választás előtt a kockázatos honlapot. Különösen azután, hogy az auditot végző külsős cégek figyelmeztetését követően a gyakorlatban is megmutatkoztak a problémák.

A valasztas.hu oldal ugyanis már április 6-án leállt. A választás előtti pénteken délután a hibaüzenet szerint azért robbant le a portál, mert „nem várt rendszerhiba” jelentkezett.

Április 6-án járt le az átjelentkezések határideje, sokan az utolsó pillanatban döntötték el, hogy mégis szavaznának, de nem tartózkodnak majd a bejelentett lakhelyükön, ezért egyszerre próbálták elintézni a névjegyzéki bejelentést. A hibát akkor viszonylag gyorsan kijavították, de az átjelentkezési határidőt így is meg kellett hosszabbítani. Szakértők szerint a Választás.hu problémája az volt, hogy a portál egy Java alapú rendszerre épült, amelyen memóriaproblémák léphettek fel a hirtelen terhelések nyomán.

Az összeomlás okát a Nemzeti Választási Iroda még jelenleg is vizsgálja, de állítólag a Belügyminisztérium is bekérte a rendszer április 8-i működésének auditdokumentumait. A BM-es vizsgálatra akkor derült fény, amikor az LMP vezetője, Szél Bernadett és szakértői csapata megpróbált betekinteni a T-Systemsnél regisztrált dokumentumokba, de azt a választ kapták, hogy azok már Pintér Sándornál vannak.

A BM viszont eddig nem közölte az ellenzéki képviselőkkel, hogy miért kezdett saját vizsgálatba.

Az LMP-sek a napokban ugyan elismerték egy sajtóbeszélgetésen, hogy a vizsgálódásaik során kiderült, az április 8-i leállás nem érintette az adatokat kezelő választási rendszert. Az ellenzéki párt ennek ellenére azt állította, szerintük manipulálható a rendszer, sőt, az egész közigazgatási informatikai rendszer is, mert a fejlesztők és a működtetők köre olyan szűk, hogy az ebből következő összefonódás már maga biztonsági kockázatot jelent.

A honlap biztonsági átvilágításával kapcsolatban a 24.hu megkereste az NVI-t, de a választási iroda a folyamatban lévő hivatalos vizsgálatra hivatkozva nem válaszolt kérdéseikre. Hasonlóképpen utasította el az érdeklődést a fejlesztést végző Webtown Kft. is.

Az NVI ugyanis még 2017-ben adott megbízást a Webtown Kft.-nek, hogy fejlessze tovább a választások hivatalos honlapját. A megbízás valójában eltörpült ahhoz a többmilliárdos kiadási tételhez, amit az iroda a választás informatikai lebonyolítására fordított, csupán bruttó 50 millió forintba került a számos új vizuális megoldást felvonultató oldal előállítása. A cég honlapja szerint számos nagy cégnek dolgozott már, a referencialistán szerepel a Szerencsejáték Zrt., a BKK-Közút és a Mavir Zrt. neve is.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.