Elnevezték a budapesti állatkert kis elefántját

2017. november 17., 15:03

Szerző:

Az Arun név kapta a legtöbb voksot azon a szavazáson, amelyet kedden indított a Fővárosi Állat és Növénykert. Így már hivatalos, hogy a múlt szerdán született kis elefánt ezt a nevet kapja.

- Eredetileg öt nevet (Amar, Ambar, Arun, Arjuna, Ashok) bocsátottunk szavazásra intézményünk honlapján, ahol keddtől péntek délig voksolhatott a nagyközönség - írták a zoobudapest.hu-n.

Ő Arun, az Állatkert új elefántja
Fotó: Budapest Zoo

Az Arun név épp csak egy hajszállal előzte meg a második helyezett Amar nevet. A legkevesebben az Ambar névre szavaztak.

Az Arun szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben (hindi, bengáli, maráthi, gudzsaráti, malajálam, kannada, tamil, telugu) is használatos férfinév. Az óind mitológiában a napszekér hajtóját hívták így, a név maga hajnalt, hajnalpírt, illetve – bizonyos értelmezésben – Napot is jelent. A kiselefánt maga is hajnalban született, így a név már csak jelentésénél fogva is ideálisnak mondható.

A név további erénye, hogy az állatkertnek a múltban már volt egy Arun nevű elefántja. Így hívták az 1970-es évek végén, illetve a ’80-as és ’90-es években Budapesten élt legendás elefántbikát is.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.